Hlavní obsah

Pětina studentů bere léky na bolest, stres i kocovinu

Právo, Václav Pergl

Více než pětina studentů v České republice používá léky na bolest i na kocovinu. Ukázal to průzkum užívání analgetik a psychofarmak mezi mladými lidmi, který pro Českou asociaci farmaceutických firem (ČAFF) připravila společnost STEM/MARK.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O nadužívání léků mezi studenty či jejich aplikaci nad rámec předepsaného užívání se v současnosti hovoří ve Spojených státech zejména ve spojení s takzvanými studijními drogami.

„Podle průzkumu jsou však čeští studenti ve spotřebě psychofarmak a analgetik spíše zdrženliví,“ informoval Právo výkonný ředitel ČAFF Martin Mátl.

Prášky na všechno

Léky na bolest využije jednou ročně většina (87 procent) vysokoškoláků. V případě studentů středních škol pak přibližně dvě třetiny (63 procent). Nejčastější důvody jsou standardní. Sedmdesát procent studentů používá analgetika pouze v případě bolestí zad, kloubů, zubů a hlavy nebo v případě onemocnění provázených zvýšenou teplotou a škrábáním v krku.

Specifikum představují menstruační bolesti u žen. Nepříjemné stavy zahání prášky na bolest 66 procent studentek.

Varovný prst však směřuje spíše ke společenskému životu. Podle Výroční zprávy o stavu ve věcech drog v České republice mělo zkušenost s alkoholem více než 70 procent sedmnáctiletých. Mezinárodní studie ESPAD zase uvádí, že zkušenost s alkoholem mělo dokonce 98 procent šestnáctiletých, z nichž 60 procent jej pije pravidelně.

Vedlejší účinky

Konzumace alkoholu u mladých v Česku může představovat skutečný problém v případě, kdy celá pětina mladých mužů přiznává, že je zvyklá zahánět ranní bolehlav právě analgetiky. Jejich užívání je přitom v kombinaci s alkoholem rizikové a krátkodobá úleva od bolesti se může změnit v dlouhodobou zdravotní komplikaci.

„Konzumací alkoholu v kombinaci s léky se lidé vystavují riziku nežádoucích vedlejších účinků. Mezi ty patří nevolnost, střevní potíže nebo závratě, ve vážnějších případech ale třeba i poškození jater. V případě antidepresiv mohou být účinky alkoholu dokonce posíleny, v jiných případech může užitím alkoholu dojít k prodloužení účinku léčiv,“ vysvětlil Mátl.

Studentky odolnější

Takzvaná psychofarmaka pravidelně užívá pouze jeden z deseti středoškoláků a vysokoškoláků. Mladí lidé, kteří se dostanou pod tlak, který neumějí sami zvládnout, pak ze své situace v polovině případů viní stres ze školních povinností a obavu z neúspěchu při zkouškách.

V případě psychofarmak platí opačné pravidlo než v případě analgetik – berou je častěji studenti než studentky.

Reklama

Výběr článků

Načítám