Hlavní obsah

Do Sněmovny dorazila další žádost o zbavení imunity. Týká se Pavla Růžičky z ANO

• Aktualizováno
Právo, ada, nig

Sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru přibyla další práce. Do dolní parlamentní komory dorazila žádost o zbavení imunity poslance ANO Pavla Růžičky. Právu to potvrdil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Andrej Babiš tvrdí, že netuší, jak se hnutí ANO k vydání Růžičky postaví.

Foto: Novinky.cz s použitím psp.cz

Pavel Růžička

Článek

„Neumím odpovědět, já to neznám. S panem Faltýnkem jsme si rozdělili si role.  Poslanecký klub a Sněmovnu řídí on. Já se k tomu neumím vyjádřit,” odpověděl Babiš na dotaz, jak se hnutí ANO k žádosti o zbavení imunity postaví.

„Žádost přišla ve středu, bude předána mandátovému a imunitnímu výboru,“ řekl Vondráček s tím, že její obsah nezná.

Jak už Právo informovalo na konci listopadu, Růžička je jako jeden z deseti zastupitelů města Postoloprty na Lounsku obžalován z trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku kvůli údajně nevýhodnému prodeji domu soukromníkovi.

Žádost o vydání nejspíš vypracoval okresní soud v Chomutově, který kvůli poslancově imunitě nemůže v líčení pokračovat.

Ačkoli Růžička původně hovořil o tom, že se nechá Sněmovnou vydat, svůj názor změnil.

O případu chce debatovat

„Rozhodnutí o mém vydání nechám na imunitním výboru a Sněmovně, nemám s tím problém, ale říkám otevřeně, že to je můj truc. V celém případu je totiž tolik pochybení, že to považuji za policejní šikanu komunálních politiků. Pochybení uznalo v rámci kontroly i ministerstvo spravedlnosti,“ řekl Právu.

„Běží o to, že policie si nechala udělat znalecký posudek podle ceny vyhláškové, zatímco náš posudek byl podle ceny místně obvyklé. Stručně řečeno, prodali jsme dům, o který neměl nikdo zájem,“ dodal Růžička.

Poslanec tvrdí, že chce, aby se o jeho případu debatovalo ve Sněmovně v zájmu všech zastupitelů v republice. Aby se jasně přijala odpovědnost státních zástupců a policie, aby si „nemohli dělat, co chtějí, a nemohli svévolně stíhat na základě své neznalosti zákona o obcích slušné lidi”.

Jak rychle bude mandátový a imunitní výbor o Růžičkově případu schopen rozhodnout, není zatím jasné. Členové výboru mají na stole kauzy Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, které by měli dořešit až po Novém roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám