Hlavní obsah

Zeman ocenil program SPD, ale část z něj by vymazal

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman v sobotu na celostátní konferenci SPD prohlásil, že se s hnutím Tomia Okamury ve velké většině témat shoduje. Prezident zalitoval, že nemá zákonodárnou iniciativu a vyslovil proto naději, že jej hnutí zastoupí. SPD naopak kritizoval za vymezování se vůči zahraničním misím české armády.

Záznam: Vystoupení prezidenta Zemana na sjezdu SPDVideo: ČTK

 
Článek

„Většina politiků se bojí občanů,” sdělil prezident účastníkům konference, které jako politiky oslovil „kolegové”.

Zeman uvedl, že se s SPD shoduje například na odmítnutí inkluze, odvolatelnosti politiků, prvcích přímé demokracie či povinné volební účasti.

Prezident naopak odsoudil návrhy SPD na zrušení zahraničních misí české armády. Zeman připomněl, že čeští vojáci na misích bojují proti extremistům. Miloš Zeman při té příležitosti uvedl, že českým vojáků bude na mise během několika dnů volat, aby jim poděkoval za jejich práci. „Tu práci, kterou dehonestujete návrhem zrušit zahraniční mise,” připomněl Zeman Okamurovi.

Srovnejte si to v hlavě

„Váš program je rozporný. Chcete bojovat proti islámskému terorismu, ale nechcete, aby čeští vojáci bojovali proti islámským teroristům,” uvedl Zeman a dodal, že při příští návštěvě by byl rád, aby se hnutí rozhodlo, zda zbaběle vymaže ze svého programu boj proti islámu, anebo se vzdá myšlenek na zákaz působení českých vojáků v zahraničních misích proti islámským teroristům. „Tak si to, prosím vás, srovnejte v hlavě,” uvedl prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf SPD Tomio Okamura (vlevo) a prezident Miloš Zeman.

„Přeji vaší straně, aby byla duševně normální a aby nezblbla, že se ocitla v malostranských palácích,” uzavřel prezident, podle něhož by SPD mělo zůstat „občanskou stranou”.

Okamura vytrhl Zemanovi trn z paty

Zeman, který hodlá v lednu obhajovat prezidentský mandát, na konferenci vystoupil s tím, že „úkolem prezidenta je komunikovat se všemi parlamentními stranami bez rozdílu”.

Na konferenci se má nicméně mimo jiné rozhodnout, zda SPD podpoří některého z prezidentských uchazečů. Zemana, který podle svých slov žádnou kampaň za své znovuzvolení nevede, přesto muselo potěšit, že se Okamura rozhodl na Hrad nekandidovat. [celá zpráva]

Již dříve totiž prezident připustil, že pokud by šéf SPD kandidoval, mohli by prohrát oba. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám