Hlavní obsah

Nový velvyslanec USA: Jsem především muž z byznysu, přeji si víc vzájemných investic

Právo, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jsem především muž z byznysu, charakterizoval sám sebe v rozhovoru pro Právo nový velvyslanec Spojených států v Praze Stephen King. Zmínil třeba, že by si přál v Česku více přímých investic od amerických firem a naopak, nebo že ho s designovaným premiérem Andrejem Babišem (ANO) pojí podnikatelské aktivity v chemickém odvětví. A řeč byla i o výroku Donadla Trumpa o Jeruzalému.

Foto: U.S. Embassy Prague, Právo

Nový americký velvyslanec Stephen King

Článek

Co očekáváte od své české mise?

Že snad setrvám několik let. Velmi si cením toho, že tu smím působit právě v době, kdy za pár let začneme slavit sté výročí vztahů mezi USA a ČR. Nástupní ceremoniál byl monumentální, setkání s prezidentem Milošem Zemanem upřímné, otevřené a produktivní. Jsem především muž z byznysu a vidím, že ČR se ekonomicky daří velmi dobře – na tom bych rád stavěl.

Přeji si v Česku více přímých investic od amerických firem a naopak. Protože jsem léta podnikal v chemickém průmyslu, spojuje mě to i s premiérem Andrejem Babišem. Povedeme spolu nepochybně hovor o chemii.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Podnikatel Stephen King (uprostřed) předal prezidentovi Miloši Zemanovi své pověřovací listiny, a stal se tak devátým americkým velvyslancem v České republice. Vlevo je Kingova manželka Karen.

Reakce českého ministerstva zahraničí na rozhodnutí prezidenta Trumpa o Jeruzalému si někteří vyložili jako podporu tohoto kroku. Máte také pocit, že se Praha postavila za Washington?

Četl jsem to prohlášení pozorně a vypadá to opravdu jako podpora. Ale je třeba vědět, co ony věty opravdu chtěly říci: rozhodnutí hlavy USA jde ovšem zpět do poloviny 90. let, kdy američtí prezidenti Billem Clintonem počínaje začali připouštět, že metropolí Izraele je Jeruzalém.

Takže verdikt Donalda Trumpa není nic než přiznání reality, Jeruzalém je ostatně sídlem izraelského prezidenta, ministerstev i nejvyššího soudu. Prezident jen dotáhl to, co Kongres zahájil někdy okolo roku 1995. Ale co se týče samotného prohlášení české diplomacie, je třeba, aby byli specifičtější v tom, co opravdu chtěli říci.

Americká zahraniční politika tradičně podporuje Michaila Saakašviliho. Nevidíte nebezpečí nového Majdanu na Ukrajině?

Naše politika vůči Ukrajině se nemění a nečekám, že by se měla měnit. Ani co se týče sankčního režimu, ani čehokoli jiného. Náš ministr zahraničí Rex Tillerson, který je momentálně ve Vídni, to nyní na evropském turné opět zopakoval.

Bude vám šéf diplomacie Tillerson chybět, pokud ho prezident vymění, jak se spekuluje?

Tak nespekulujme. Známe se několik let, setkali jsme se ve skautu coby dobrovolníci z řad dospělých. Nějaký čas byl prezidentem Skautské unie v USA, já jsem byl viceprezidentem. Je to dobrý lídr a kvalitní člověk.

Jak vidíte brexit?

Nebudeme se stranit, podporujeme vztahy s UK i EU. Náměstek ministra zahraničí Mitchell tvrdí, že EU je páteří našich vztahů, a to nemíníme měnit.

Stephen (Steve) B. King
Narodil se 4. července 1941. Na Západní illinoiské univerzite vystudoval sociální a politické vědy.
Působil v FBI či na ministerstvu zemědělství a také podnikal.
Vybudoval a později prodal firmu na výrobu chemikálií Tomah Products. V letech 1990 až 2006 byl například prezidentem společnosti Milton Industrial and Economic Corporation a v roce 2006 si založil vlastní finanční a realitní společnost King Capital.
V roce 1978 se stal členem republikánů a v první polovině 80. let byl dvakrát nominován prezidentem Ronaldem Reaganem do národního republikánského volebního konventu, který oficiálně potvrzuje a nominuje kandidáta strany na prezidenta. V letech 2007 až 2017 vedl republikánskou stranu ve Wisconsinu.
Je ženatý s manželkou Karen, se kterou mají tři dospělé děti a sedm vnoučat. Žijí v Janesvillu ve Wisconsinu. Od roku 1972 je aktivní ve skautu.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám