Hlavní obsah

Zeman přijal nového amerického velvyslance Kinga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový americký velvyslanec Stephen King se ve středu oficiálně ujal úřadu poté, co od něj prezident Miloš Zeman převzal pověřovací listiny. King je v pořadí devátým velvyslancem USA v České republice. Jeho předchůdcem byl Andrew Schapiro. Zeman na Hradě přijal i tři další nové velvyslance.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Podnikatel Stephen King (uprostřed) předal prezidentovi Miloši Zemanovi své pověřovací listiny, a stal se tak devátým americkým velvyslancem v České republice. Vlevo je Kingova manželka Karen.

Článek

Přijetí na Hradě se s Kingem účastnila také jeho manželka Karen a další členové diplomatické mise. Zeman nového velvyslance USA uvítal žertem. „Vaše angličtina je výborná,” prohlásil český prezident. Po vzájemném představení vedli King a Zeman přibližně půlhodinový rozhovor.

Nominaci Kinga na místo ambasadora schválil americký Senát v říjnu. Do Česka přijel na začátku listopadu. Na rozdíl od svého předchůdce Schapira nemá King přímou rodinnou vazbu na Českou republiku, což ale u diplomatů není výjimečné.

Schapiro byl spojencem a přítelem bývalého amerického prezidenta Barracka Obamy. S koncem Obamova mandátu a nástupem nového prezidenta Donalda Trumpa Schapiro ambasádu v ČR opustil a dočasně ji řídila Kelly Adamsová Smithová.

Foto: U.S. Embassy Prague, Právo

Nový americký velvyslanec Stephen King

King podle amerických médií žádné politické vazby na současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa nemá. Podle listu GazetteXtra během loňských republikánských primárek získal Kingův hlas Trumpův rival Ted Cruz.

Nový americký velvyslanec je vnímán jako stoupenec tradičních republikánských hodnot ještě z období bývalého prezidenta Ronalda Reagana, které už léta obhajuje v řadách republikánů.

Zeman kromě amerického velvyslance přijal na Hradě další tři nové velvyslankyně. Své pověřovací listiny předala české hlavě státu velvyslankyně Malajsie Zanariah Binti Zainal Abidinová, velvyslankyně Tunisu Karíma Bardávíová a libanonská ambasadorka Rúla Hamdánová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám