Hlavní obsah

Policie opět pustí poslance ke studiu Babišova spisu

Právo, ada, nig

Pokud chcete nahlédnout do trestního spisu Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo, je to možné pouze v prostorách policie. V tomto smyslu odpověděli zástupci pražského policejního ředitelství na žádost sněmovního imunitního výboru, aby se poslanci mohli seznámit se spisem na oba politiky, kteří mají být zbaveni imunity.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Na dotaz Práva to potvrdil předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). „Policisté vyhověli naší žádosti s tím, že spis bude k dispozici na jejich pracovišti,“ řekl a dodal, že poslanci budou mít několik termínů k nahlížení. Podrobnosti nechtěl Grospič sdělit.

Jen zápisky, žádné kopie

Členové výboru budou „pod dozorem“ policistů, ze spisu si budou smět pořizovat poznámky, ale rozhodně ne fotokopie. Policejní ředitelství se tak rozhodlo postupovat stejně jako v případě první žádosti o vydání obou politiků v září, což naznačuje nedůvěru vyšetřovatelů ohledně možných úniku informací.

Jak obsáhlý spis je, není v tuto chvíli jasné. Při první policejní žádosti o vydání v srpnu obsahoval podle informací Práva 3500 stran.

Velký zájem

Zájem o seznámení už projevila velká část z devatenácti členů výboru. Určitě do něj chtějí nahlédnout jak Grospič, tak Kateřina Valachová (ČSSD), kterou výbor určil jako zpravodajku neboli tu, která bude pro Sněmovnu chystat podklady k hlasování.

Zájem má i Petr Gazdík (STAN), na policii se chystá také Marek Benda (ODS). Počítají s tím i poslanci ANO.

„Udělám maximum pro to, abychom měli dostatek informací pro zodpovědné rozhodnutí,“ zdůvodnil svůj postoj pro Právo Gazdík.

„Žádost policie o zbavení imunity mi připadá dostatečná, ale nejspíš se podívat půjdu,“ řekl Právu Benda v narážce na fakt, že tentokrát je žádost devítistránková a policie ji doplnila o zhruba sedmdesátistránkový dokument o zahájení trestního stíhání.

Grospič tvrdí, že výbor nemá v úmyslu nijak své rozhodování protahovat, nicméně kvůli nahlížení do spisu nedokáže odhadnout, zda Sněmovna bude definitivně hlasovat o zbavení imunity Babiše a Faltýnka ještě letos, nebo až příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám