Hlavní obsah

Rozdělení Československa vnímají Češi i Slováci smířlivěji

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř pětadvacet let od rozdělení Československa hodnotí Slováci tento krok stále kladněji. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který v pondělí publikoval slovenský Denník N. U Čechů je trend opačný, na federaci přesto vzpomínají nostalgicky stále víc Slováci než Češi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na Slovensku je mnoho lidí, kteří říkají, že rozdělení byl správný krok, ale stále to nepřesahuje polovinu populace,“ cituje list socioložku Zoru Bútorovou.

Slováci, kteří byli v roce 1992 dospělí, nadále nepovažují rozdělení Československa za správný krok. U mladší generace je to naopak. Ze Slováků mladších 24 let, kteří už společný stát nezažili, označila rozpad ČSFR za nesprávný pouze čtvrtina.

„Je to zcela přirozené. Čím mladší jsou lidé, tím více se identifikují se státem, v němž se narodili, resp. vyrůstali,“ říká Paulina Tabery ze sociologického ústavu akademie věd České republiky.

Rozdělení řečí čísel
Rozdělení Československa, které se odehrálo na konci roku 1992, kladně hodnotilo letos v říjnu 42 procent obyvatel České republiky a 40 procent obyvatel Slovenska. V roce 2012 rozpad československé federace za dobrý krok považovalo 38 procent Čechů a 45 procent Slováků. Nadále zhruba dvě třetiny obyvatel obou zemí považují za nesprávné, že rozdělení společného států Čechů a Slováků se uskutečnilo bez vypsání referenda. Ve srovnání s rokem 1993 na Slovensku ale přibylo lidí, kteří považují rozdělení Československa za správný krok. Vznik samostatné republiky na začátku roku 1993 kladně hodnotí těsná většina obyvatel obou států (v ČR 53 procent a na Slovensku 51 procent). Před pěti lety stejný názor zastávalo 46 procent Čechů a 58 procent Slováků.
zdroj: ČTK

Podle společného průzkumu slovenského Institutu pro veřejné otázky a českého Centra pro výzkum veřejného mínění navzdory stále kladnějšímu hodnocení rozdělení ČSFR, Slováci v průzkumu pozitivněji hodnotí vznik Československa v roce 1918, sametovou revoluci v roce 1989 či vstup do Evropské unie v roce 2004.

Ke Dni vzniku Československa však mají mnohem lepší vztah Češi než Slováci. V České republice je 28. říjen státním svátkem, na Slovensku pouze památným dnem. Slováci i Češi nadále velmi kriticky hodnotí, že rozdělení republiky proběhlo bez referenda.

Průzkum se uskutečnil v obou částech bývalé federace v polovině října 2017. Zúčastnilo se ho 1003 respondentů ze Slovenska a 905 z České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám