Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud bude řešit žalobu žádající zrušení prezidentských kandidatur

• Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) bude řešit žalobu na zrušení prezidentské kandidatury Marka Hilšera, Mirka Topolánka, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Petra Hanniga, řekla ve středu mluvčí soudu Sylva Dostálová. Právě středou končí možnost obrátit se na soud proti rozhodnutí ministerstva vnitra o odmítnutí přihlášky do prezidentských voleb.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně

Článek

„Mohu potvrdit, že se touto žalobou budeme zabývat,” uvedla mluvčí. Server HlídacíPes.org napsal, že žalobu prostřednictvím právního zástupce podala bývalá místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská, která se o prezidentskou kandidaturu původně také ucházela.

Jedenáct uchazečů o prezidentský úřad, jejichž přihlášky odmítlo ministerstvo vnitra, má dnes poslední možnost se odvolat. Veřejně tento záměr dříve ohlásil jen jeden z nich, Josef Toman.

Volba prezidenta 2018

Ministerstvo vnitra rozhodlo o registraci devíti prezidentských kandidátů, kteří podle něj splnili všechny zákonné podmínky nominace. Jejich připuštění k volbám už podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny zpochybněno být nemůže.

Odvolat by se proti svému nepřijetí mohli Petr Blaha, Daniel Felkel, Oldřich Fiala, Roman Hladík, Terezie Holovská, Libor Hrančík, David Chadima, Anna Kašná, Martin Ludačka nebo Karel Světnička.

Pokud seznam kandidátů nebude soudně doplněn, o prezidentský úřad bude v půli ledna soupeřit Miloš Zeman (SPO) s osmi vyzyvateli. Jsou jimi bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař Michal Horáček, bývalý předseda ODS Mirek Topolánek, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté), předseda strany Rozumní Petr Hannig, diplomat Pavel Fischer a lékař Marek Hilšer.

Reklama

Výběr článků

Načítám