Hlavní obsah

Češi nejvíc věří armádě a policii, nejméně církvím

Z institucí veřejného života má největší důvěru lidí armáda a policie, většina věří ještě soudům a bankám. Naopak nejmenší důvěru vzbuzují církve, tisk, televize a neziskové organizace. Tisku a neziskovým organizacím věří jen necelá třetina lidí, což je u obou dosud nejméně. Vyplývá to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: ČR Armáda, ČTK

Čeští vojáci na základně Bagrám v afghánské provincii Parván a v Kábulu. (ilustrační foto)

Článek

Od loňského podzimu vzrostla o čtyři procentní body na 64 procent důvěra v policii, u armády a soudů se téměř nezměnila. U bank je nynější hodnota dosud vůbec nejvyšší. „Veřejnost zjevně reflektuje stabilitu finančního sektoru v posledních letech,” podotkli autoři průzkumu.

Naopak dosud nejníže je nyní důvěra v neziskové organizace, která se do roku 2014 držela nad 40 procenty a od té doby klesá. „Nejspíš se do důvěryhodnosti neziskových organizací promítá jejich participace při řešení uprchlické krize, kterou veřejnost vnímá rozporuplně,” uvádějí výzkumníci.

Důvěra vybraným institucím veřejného života (%) *
1.Armáda66
2.Policie ČR64
3.Soudy53
4.Banky53
5.Rádio46
6.Výzkumy veřejného mínění44
7.Internet43
8.Odbory38
9.Televize35
10.Neziskové organizace32
11.Tisk30
12.Církve24
* - odpovědí „Rozhodně důvěřuji” a „Spíše důvěřuji”
Zdroj: CVVM

Tři z deseti dotázaných věří tisku, zhruba čtvrtina církvím. „Církve tak nadále zůstávají vnímány hůře, než byly v období před propadem souvisejícím patrně s církevními restitucemi,” uvedlo CVVM.

Z médií lidé věří nejvíc rádiu

Důvěra vůči médiím podle CVVM klesá s přerušením v roce 2014 posledních pět až šest let. „Podle výsledků letošního březnového šetření se sice tento pokles důvěry zastavil, ale v říjnu byl opět zaznamenán pokles důvěry v případě tisku (u televize a rádií změna proti březnu 2017 nepřekročila úroveň statistické chyby),” popsali autoři.

Nejvíc lidé věří rádiu, i u něj však převládá stejně jako u výzkumů veřejného mínění a internetu nedůvěra. Rádiu věří 46 procent lidí, výzkumům veřejného mínění 44 procent a internetu 43 procent. U odborů je důvěra na 38 procentech, u televize na 35 procentech a u neziskových organizací na 32 procentech.

Ani jedné z uvedených 12 institucí nevěří šest procent dotázaných, čtvrtina lidí důvěřuje jedné až třem institucím a stejně čtvrtina osmi a více institucím. Zbylých 45 procent věří čtyřem až sedmi institucím.

Věk nehraje výraznou roli

Mezi skupinami obyvatel podle pohlaví, vzdělání, věku a politické orientace nejsou příliš výrazné rozdíly. Jedině u internetu důvěra podstatně klesá s věkem od 70 procent u lidí mezi 15 a 19 lety, přes 46 procent v generaci jejich rodičů po 30 procent u prarodičů nynějších náctiletých.

Proti polovině minulého desetiletí se snížila také důvěra k výzkumům veřejného mínění. Průzkumu mezi 9. a 19. říjnem se zúčastnilo 934 lidí ve věku od 15 let.

Výběr článků

Načítám