Hlavní obsah

Svědek: Cenu akcií OKD určili Sobotka a Urban

Právo, Radim Vaculík

Prodejní cenu státního podílu v důlním podniku OKD určili v roce 2004 tehdejší ministři financí a průmyslu Bohuslav Sobotka a Milan Urban (oba ČSSD), a to na jednáních se zástupci majoritního vlastníka společnosti, firmy Karbon Invest. Prohlásil to v pátek někdejší zaměstnanec Fondu národního majetku (FNM) Petr Lis, který vypovídal jako svědek u Obvodního soudu pro Prahu 2.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka (vlevo) s Milanem Urbanem na archivním snímku

Článek

Tamní senát řeší trestní kauzu související se zmíněnou kontroverzní privatizací OKD, když podle obžaloby stát přišel prodejem 46 procent akcií v podniku o více než 5,7 miliardy korun.

Tehdejší vláda premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) prodala státní podíl Karbon Investu za 4,1 miliardy. Žalobce i nynější zástupci ministerstva financí ale míní, že cena měla být až 9,8 miliardy korun.

Na lavici obžalovaných však zasedl jen znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v těžební společnosti. Společně s ním hrozí trest za privatizaci také dvěma někdejším místopředsedům FNM Pavlu Kutovi a Janu Škurkovi, kteří měli podklady pro prodej akcií OKD na starosti.

Všichni obžalovaní vinu odmítají. Argumentují mimo jiné tím, že fond byl jen administrátorem celého procesu privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

Posudek nehrál velkou roli

A jejich tvrzení v pátek podpořil i slyšený svědek Lis. Odmítl, že by Douchův posudek byl základním pilířem pro určení ceny státního podílu. Šlo prý o podpůrný materiál, který měl jen vyloučit, že při prodeji nedojde k nepovolené státní podpoře vůči kupujícímu, tedy firmě Karbon Invest.

„Cena byla tvořena na jednání mezi ministrem Sobotkou, Urbanem a zástupci Karbon Investu 11. března, nikoli na základě znaleckého posudku,“ podotkl Lis s tím, že na tomto jednání se vládní činitelé dohodli se společností na navýšení původní částky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Stanislav Gross na oslavě 130 let ČSSD v roce 2008

Karbon Invest totiž nejprve nabízel za 46 procent akcií OKD 2,25 miliardy korun. To se ale nelíbilo jak Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, jehož dva zástupci v pátek u soudu rovněž vypovídali, tak ani Fondu národního majetku.

V mezidobí totiž přišla vyšší nabídka od společnosti Penta, která chtěla odkoupit státní podíl zhruba za tři až tři a půl miliardy korun. Mimo jiné i proto si Fond národního majetku nechal vypracovat expertizu od jedné právní společnosti, která mu s privatizací OKD pomáhala.

Právníci radili veřejnou soutěž

„Právní poradce nám doporučil udělat veřejné výběrové řízení s tím, že exkluzivita pro Karbon Invest není vhodná, obzvlášť za situace, kdy byla ve hře nabídka Penty. Prý to umožňovala i legislativa v případě, že by se stát s Karbon Investem nedohodl,“ řekl Lis.

Toto negativní stanovisko právní kanceláře ohledně možného prodeje akcií firmě Karbon Invest podle něj obdržel i tehdejší ministr financí a nyní stále ještě premiér Sobotka. A také šéf výkonného výboru FNM Jan Juchelka prý šéfa státní kasy upozornil, aby vzal právní stanovisko poradní kanceláře v úvahu.

O klíčových věcech rozhodovali ministři, na což jednoznačně ukazuje důkaz v podobě nahrávky z jednání vlády
Pavel Kuta, někdejší místopředseda FNM<br />

Jak v pátek Lis uvedl, ve stanovisku právníků bylo jasně řečeno, že nedoporučují prodej akcií Karbon Investu, nýbrž veřejnou soutěž, protože by prý celý obchod mohl být napaden druhým zájemcem (firmou Penta), a k tomu hrozilo, že by prodej mohl být brán jako nepovolená veřejná podpora.

Grossova vláda ale nakonec prodej akcií podnikatelům Viktoru Koláčkovi a Petru Otavovi, kterým Karbon Invest patřil, na podzim roku 2004 schválila, a to za cenu 4,1 miliardy korun. Už za dva měsíce Koláček s Otavou prodali OKD investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od 9 do 12 miliard.

Záznam z jednání vlády u soudu

A že definitivní cenu za státní podíl v OKD určili členové vlády, a nikoli úředníci z FNM či znalecký posudek, svědčí podle obžalovaných i soudem nedávno puštěný záznam ze zasedání tehdejšího kabinetu z jara 2004.

„O klíčových věcech rozhodovali ministři, na což jednoznačně ukazuje důkaz v podobě nahrávky z jednání vlády,“ podotkl v pátek Kuta. „Vláda řešila jen nabídku Penty proti Karbon Investu, posudek tam fakticky neřešila,“ doplnil další z bývalých manažerů FNM, Škurek.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Bohuslav Sobotka vypovídá před soudem

Podle Lidových novin, které v minulých dnech na zmíněný záznam z jednání vlády upozornily, se ministři dohadovali, co udělat, když přišla vyšší nabídka od firmy Penta, než jakou dosud nabízel Karbon Invest.

Dokonce prý zaznívaly obavy z vězení. Ministři hovořili i o riziku, aby se stát nedostal do ještě nevýhodnější pozice nebo aby nový majitel nesnižoval počty zaměstnanců. Někteří ministři navrhovali, aby se rozhodnutí o prodeji akcií odložilo a posoudila se víc nabídka od Penty.

Sobotka s Urbanem jako předkladatelé návrhu na prodej podílu si prý ale dál stáli za svým a nakonec uspěli. Oba jsou v kauze, která bude pokračovat v prosinci, v postavení svědka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám