Hlavní obsah

Fiala odmítl výzvu Babiše jít do vlády

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová

Šéf ODS Petr Fiala odmítl výzvu Andreje Babiše, aby šli občanští demokraté do vlády s hnutím ANO. Babiš k tomu Fialu vyzval na plénu Sněmovny během středečního jednání, na kterém si dolní komora volila svého předsedu. Schůzi jsme sledovali on-line.

Středeční jednání sněmovnyVideo: psp.cz/ ČTK, .

 
Článek

On-line reportáž skončila, děkujeme za pozornost.

18:33 - „Po ustavení by mohly přestat ty politické hrátky,” konstatoval šéf komunistů Vojtěch Filip.

18:28 - Předseda poslanců STAN Jan Farský se na tiskové konferenci vyjádřil k jednání všech stran o výborech, které bude ve čtvrtek odpoledne. „Doufám, že hnutí ANO projeví míru velkorysosti,” řekl.

18:20 - „Je to správný chlap, patrně ve špatné straně,” komentoval nového předsedu Sněmovny Radka Vondráčka místopředseda lidovců Bartošek.

18:14 - Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka oznámil, že soc. dem. nebude do funkce místopředsedy Sněmovny volit zástupce SPD. „Nebudeme volit někoho z extremistické strany, kdo má názory v rozporu s Ústavou a v rozporu s demokratickými hodnotami,” komentoval Chvojka.

18:06 - Vondráček uvedl, že žádost policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání převezme do pátku a žádost postoupí mandátovému a imunitnímu výboru.

18:01 - „Přesto, že se blok pana Kalouska snažil obstruovat, tak nakonec zvítězil zdravý selský rozum a posunuli jsme se dál,” zhodnotil jednání šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

17:54 - Předseda SPD Tomio Okamura označil za lži a výmysly Kalouska, že by existovala nějaká koalice na půdorysu ANO, SPD a KSČM.

17:49 - Šéf Pirátů Ivan Bartoš se ohradil proti tomu, že by jeho strana podporovala ANO. „Odmítáme spojovat volbu předsedy Sněmovny s podporou vlády Andreje Babiše. Je to nepravdivé a zavádějící. Naší rolí je konstruktivní opozice. Nejsme v žádném klubu přátel Andreje Babiše,“ bránil se Bartoš. Piráti hlasovali pro Vondráčka, protože post šéfa Sněmovny podle nich náleží vítězi voleb.

17:41 - Fiala se na tiskové konferenci po schůzi Sněmovny vyjádřil k výzvě Babiše jít do vlády. „Poslouchám výroky pana předsedy Babiše, ráno jsme strana, která je zodpovědná za všechno zlo, odpoledne by sestavoval vládu, večer jsme zase největší zločinci,” glosoval Fiala.

Koalici s hnutím ANO odmítl. „Nabídky na jednání nemají zaznívat na plénu Sněmovny. Jsou tady věci, které jsou překážkou, aby se ODS na koalici podílela,” zopakoval.

17:35 - Podle šéfa ODS Petra Fialy středeční jednání ukázalo, že existuje pevná spolupráce mezi hnutím ANO, SPD a komunisty. „Jedna pozitivní věc se ale nepochybně podařila - hnutí ANO vyslyšelo volání po tom, aby byla uskutečněna schůzka všech politických stran, kde by se konečně domluvilo uspořádání Sněmovny,” konstatoval Fiala.

17:25 - Sněmovna bude mít pět místopředsedů, rozhodli hlasováním poslanci. Volit se budou v pátek.

17:22 - Poslanci nyní debatují o tom, kolik místopředsedů bude mít Sněmovna. Vondráček navrhuje pět, proti tomu se vyslovil šéf SPD Tomio Okamura, který chce místopředsedy čtyři.

17:09 - „Je odstartován projekt jednobarevné vlády bez důvěry,” komentoval Kalousek. Vyčetl Pirátům, že hlasovali pro Vondráčka. „Jste součástí uskupení, které umožňuje vládnout jednobarevné menšinové vládě,” vzkázal jim.

17:03 - Nový šéf Sněmovny Vondráček v závěru své řeči zavtipkoval na téma žádosti policie o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. „Půjdu si vyzvednout poštu, něco na mě čeká,” prohlásil. Žádost policie o zbavení imunity poslanců přebírá právě šéf dolní komory.

16:59 - Vondráček poděkoval bývalému předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) za odvedenou práci. „Velice si vážím důvěry, která mi byla dána. Budu dělat všechno pro to, abych tu důvěru nezklamal,” řekl Vondráček.

16:58 - „Zpráva před malou chvíli proběhla v médiích, přes to vás nyní se ctí seznámím s výsledkem. Pro Radka Vondráčka bylo odevzdáno 135 hlasů a Radek Vondráček se stává předsedou Sněmovny,“ vyhlásil výsledky předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

16:55 - Hlasovací lístky si vyzvedlo 197 poslanců. Proti Vondráčkovi se sešlo 14 hlasů, další dva byly neplatné. Dalších 46 poslanců svůj hlas neodevzdalo.

16:50 - Předsedou Sněmovny se stal podle zatím neověřených informací Radek Vondráček (ANO). V tajné volbě získal 135 hlasů. 

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Radek Vondráček (ANO)

16:14 - Začala volba předsedy Sněmovny. Výsledek by měl být znám před 17 hodinou.

16:09 - Předseda ODS Petr Fiala na Twitteru uvedl, že Andrej Babiš má problém, který musí vyřešit. „Říkáme to od voleb a někdo na to už možná zapomněl, ale ten problém nezmizel. Reálně hrozí, že budeme mít trestně stíhaného premiéra bez důvěry v parlamentu. A to je problém pana Babiše, ne ODS,” napsal na sociální síť.

16:05 - Největší výzvou je podle Vondráčka oztříštěnost Sněmovny, neschopnost vést debatu a vzájemný dialog. „Moje ambice, když dostanu důvěru, je být garantem férové diskuse ve Sněmovně. Po těch dvou jednacích dnech nevím, jestli to není příliš vysoká ambice,” řekl.

15:59 - Slovo si vzal kandidát na šéfa Sněmovny Vondráček. Sdělil, že Sněmovna by měla mít pět místopředsedů. Ty budou poslanci volit v pátek.

15:36 - Babiš od řečnického pultíku vyzval ODS k tomu, aby šla s ANO do vlády. „Já vás, pane předsedo Fialo, vyzývám, pojďte s námi do vlády. Máme společně 103. Jsme ready,” zakřičel na plénu šéf ANO a dodal: „Pojďme makat.”

15:30 - Slova se ujal předseda ANO Andrej Babiš. „Volíme předsedu Poslanecké sněmovny a je jeden kandidát. Tak já té debatě nerozumím. Co pan Kalousek navrhuje? Má jiného kandidáta? Vím, že jste naštvaní, jak dopadly volby, a chcete zabránit, abychom sestavili vládu,” řekl v emotivním projevu.

15:26 - Diskuse nabírá na obrátkách. Poslanci se dohadují kvůli volbě šéfa Sněmovny. Předseda komunistů Vojtěch Filip označil Kalouska za profesora demagogiky.

„Nevidím nic špatného na tom, že zástupce vítěze voleb bude dělat předsedu Sněmovny. Chápu kolegu Kalouska, že je ještě po tolika letech pořád dotčen opoziční smlouvou,” prohlásil Filip směrem k lídrovi TOP 09.

14:58 - Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek uvedl, že když nebude zvolen předseda, Poslanecká sněmovna nebude fungovat a nebude moct vydat Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

14:54 - Podle Kalouska se při volbě předsedy Sněmovny ukáže, jaká je ve Sněmovně většina, která chce podpořit projekt prezidenta Zemana a šéfa ANO Babiše na menšinovou vládu bez důvěry.

„Každý by si měl za plentou položit otázku, zda si ten projekt Zeman–Babiš přeje, anebo s ním nesouhlasí,” apeloval Kalousek. Zeman již dříve avizoval, že by Babiše nechal vládnout bez důvěry místo toho, aby vypsal předčasné volby. Babiš už však několikrát uvedl, že vládu bez důvěry nechce.

14:45 - Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek kritizoval hnutí ANO, že nemá ve Sněmovně zajištěnou většinu. „Nikdo neví, s jakou podporou bude vítěz voleb vládnout,” podotkl Kalousek. Informaci by podle něj měla požadovat Sněmovna. „To je orgán, které se vláda ČR po celou dobu mandátu zpovídá,“ zdůraznil.

14:30 - Poslanci začínají po pauze znovu jednat. V tajné volbě by měli nyní zvolit předsedu Sněmovny. Jediným adeptem je Radek Vondráček z ANO. Demokratický blok už avizoval, že neodevzdá volební lístky.

13:19 - K hlasování o předsedovi mandátového výboru se na Twitteru vyjádřil dosluhující premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Ačkoliv Babiš občanům před volbami tvrdil, že se s komunisty a Okamurou spolupracovat nechystá, teď dělá přesný opak,” podotkl Sobotka.

12:59 - Sněmovna potvrdila do čela mandátového a imunitního výboru komunistu Stanislava Grospiče. Pro hlasovalo 115 poslanců, proti jich bylo 66. Ruku zvedli zástupci ANO, SPD a KSČM. Na hlasování se můžete podívat zde.

12:50 - Faltýnek přistoupil na to, že by se schůzka mohla konat ve středu. „Pojďme se tedy sejít, v 11, ve 12 hodin, jak se to bude hodit,” vzkázal stranám od řečnického pultíku.

12:40 - „To, po čem voláme, je normální lidská slušnost. Jediné, o co vás žádáme, je, abyste se chovali slušně i k těm, co jsou malí,” apeloval místopředseda lidovců Bartošek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Martin Kolovratník (ANO), Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Zbyněk Stanjura (ODS)

12:38 - K Bělobrádkovi se přidal i šéf ODS Petr Fiala a předseda STAN Petr Gazdík. ANO by podle nich mělo svolat schůzku všech stran. „My ve STAN vůbec nevíme, ve kterých výborech budeme. Je to otřesná situace a chtěl bych apelovat na vítěze voleb, aby to jednání všech stran svolal, abychom ušetřili veřejnost tohoto divadla,” prohlásil Gazdík.

12:34 - Šéf lidovců Pavel Bělobrádek zopakoval, že vůbec neví, jaké má být rozložení Sněmovny. „Vy to asi máte rozmyšleno, ale nějak jste nám to zapomněl říct,” vytkl Bělobrádek předsedovi poslanců ANO Jaroslavu Faltýnkovi.

12:15 - Demokratický blok po volbě předsedy mandátového a imunitního výboru upozorňuje na to, že právě nyní se formuje koalice ANO, SPD a tolerance KSČM a veřejně se to podle nich pozná i na hlasování o předsedovi Sněmovny. „Jste prostě v partě. Co vám na tom vadí, když říkáme pravdu,” řekl Stanjura a dodal, že nechápe, proč to strany nechtějí veřejně přiznat.

12:03 - „Já jsem chtěl lidovce šetřit ještě ze starého přátelství z Národní fronty,” reagoval na slova Bartoška komunista Pavel Kováčik.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stojící šéf poslanců KSČM snímku Pavel Kováčik apředseda hnutí ANO Andrej Babiš

12:01 - Místopředseda lidovců Jan Bartošek řekl, že dosud není jasné, kdo je opozicí a kdo koalicí, a mělo by se to ještě před volbou předsedů výborů vyjasnit. Bartošek zároveň připomněl minulost a řekl, že komunisté byli tou stranou, která vraždila a zavírala členy lidovců.

12:00 - Sněmovna pokračuje v jednání a očekává se volba předsedy. Lidovci se ještě předtím ujali slova a reagují na zvolení Stanislava Gropsiče z KSČM do čela mandátového a imunitního výboru.

11:49 - Stejný postup jako lidovci, tedy neodevzdat hlasovací lístky při volbě šéfa Sněmovny, bude mít celý Demokratický blok – tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09 i STAN. Dohromady mají 48 poslanců.

„Zpřehlední to situaci, bude jasně vidět, od koho získá předseda Sněmovny podporu. Nebude se tak moci skrýt třeba za neplatné hlasy, kterých určitě nebude málo,” sdělil Novinkám šéf poslanců STAN Jan Farský.

11:40 - Podle Petra Gazdíka (STAN) se ve Sněmovně tvoří jasná většina ANO, SPD a KSČM. „To je z výsledků volby v mandátovém a imunitním výboru zcela jasné. Myslím, že touto většinou by v mandátovém a imunitním výboru mohl být Andrej Babiš nevydán,“ zapochyboval.

11:01 - Předsedou mandátového a imunitního výboru byl zvolen Stanislav Grospič z KSČM. Hlasovalo pro něj 11 členů výboru. O post se ucházel také předseda STAN Petr Gazdík, který dostal sedm hlasů. Jeden poslanec se při hlasování zdržel.

10:28 - Na volbu předsedy Sněmovny, která je tajná, dojde až po poledni. Podporu Vondráčkovi přislíbili Piráti, SPD a KSČM. Ve 200členné Sněmovně by tak mohl získat až 137 hlasů. O post se chtěl původně ucházet i šéf ODS Petr Fiala, svoji kandidaturu ale stáhl. [celá zpráva]

10:09 - Schůze je přerušena do 11:45. Zasedá totiž mandátový a imunitní výbor, který si musí zvolit svého předsedu. O vedení výboru má zájem komunista Stanislav Grospič a Petr Gazdík z hnutí STAN.

10:00 - Na začátku schůze složil poslanecký slib Jiří Dolejš (KSČM), který se neúčastnil pondělní schůze kvůli zahraniční cestě.

9:55 - Lidovci se před schůzí obuli do Babišova hnutí, které podle nich volí vyhnívací taktiku a jedná arogantně. Rozhodli se, že nebudou vůbec volit předsedu Sněmovny. „Nafasujeme volební lístky, ale nehodíme je do urny, aby se ukázalo, kdo je součástí koalice a kdo opozice,“ oznámil místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Nebudeme předsedu hnutí ANO volit kvůli tomu, že ANO odmítá jednat. Do dnešního dne neznáme počet výborů, počet lidí ve výborech, neznáme složení komisí. Odmítáme aroganci moci a vyhnívací taktiku, kdy hnutí ANO s námi nejedná,“ zlobil se šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Zvolit předsedu Sněmovny je nutné, aby mohla být dolní komora ustavena. K blokování Sněmovny vyzval koncem října Miroslav Kalousek (TOP 09). Chtěl tak zabránit jednobarevné menšinové vládě předsedy ANO Andreje Babiše.

Kalousek tehdy vyzval k tomu, aby Sněmovna nebyla ustavena do doby, dokud Babiš nepřijde s „transparentním“ řešením, tedy s většinovou vládou. Jeho nápad ale moc velkou podporu neměl.

Reklama

Výběr článků

Načítám