Hlavní obsah

Hejtman Vysočiny Běhounek nevyloučil kandidaturu na předsedu ČSSD

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo,

V Hradci Králové probíhá zasedání Ústředního výkonného výboru (ÚVV) sociální demokracie. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek na zasedání připustil, že by mohl kandidovat na předsedu ČSSD. Ale za podmínky, kdy se například do stranických funkcí vrátí Jiří Zimola, Jeroným Tejc či Michal Hašek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Běhounek

Článek

Na Střelnici v Hradci Králové, sídle krajské sociální demokracie, od 13 hodin stále pokračuje jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Sociální demokraté ukončili diskusi a přistoupili k volbě o jednotlivých návrzích. Jako první hlasovali členové ÚVV o přímé volbě předsedy strany, ale návrh neprošel. Přímou volbu navrhl exprimátor Brna a poslanec Roman Onderka.

Následovala volba termínu sjezdu. Uskuteční se v neděli 18. února v Hradci Králové od 10 hodin.

Naopak hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navrhl změnu stanov ve smyslu zrušení klauzule o minimálně čtyřletém členství v sociální demokracii, bez něhož není možné kandidovat za předsedu strany. Pokud by byla podmínka zrušena, otevřela by se cesta ke kandidatuře nestraníka Jiřího Běhounka. Ten vstup do strany a následnou kandidaturu nevyloučil.

„Pokud bude názor členské základny, že je to cesta,“ poznamenal Běhounek a současně jmenoval podmínky, které by byly podle jeho mínění nutné.

„Je třeba přestat dávat dohromady minulost, naopak je třeba začít hovořit o budoucnosti. Přestat si vyčítat, je třeba, aby se vrátili všichni ti, co mají o práci v ČSSD zájem, aby členové měli možnost ovlivňovat život strany, aby se modernizovalo IT,“ vyjmenoval Běhounek. Na mysli tak měl návrat například Jiřího Zimoly, Jeronýma Tejce nebo Michala Haška.

O tom, jakým způsobem bude volen nový předseda, by měli přítomní členové širšího vedení strany rozhodnout ještě v neděli. „Jsem toho názoru, že přímá volba reálná moc není,“ prorokuje ministr Jan Chvojka s tím, že přímá volba nevychází zejména z hlediska povinných lhůt.

„My zde máme střet v tom, že většina členů chce sjezd co nejdříve a jen málo členů chce přímou volbu. Pokud by byla přímá volba, tak ten sjezd může být až v dubnu,“ vysvětlil novinářům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám