Hlavní obsah

Babiš hledá ministry. Možní kandidáti mlčí, berou ohled na prezidenta

Novinky, Renáta Bohuslavová

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, pověřený sestavením vlády, chce mít údajně do 20. listopadu pohromadě všechna jména budoucích ministrů. Nejdříve je představí prezidentovi Miloši Zemanovi. Hovoří se třeba o současné náměstkyni ministerstva pro místní rozvoj Klárě Dostálové nebo hejtmance Janě Vildumetzové, spekuluje se i o čerstvém poslanci ANO Adamu Vojtěchovi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) pověřil předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

Článek

Ve vládě by podle Babiše měli zasednout jak současní ministři za ANO, tak někteří nově zvolení členové hnutí, ale i nestraničtí odborníci. Většina z nich už má ale zkušenosti z resortů, které dosud vedli Babišovi ministři, o zcela nezávislé odborníky se tak nejedná.

Potenciální kandidáti většinou odmítají sestavování vlády komentovat do té doby, než jména Babiš oficiálně oznámí. Svou účast ve vládě ale nevylučují.

„Určitě bych to zvážil, záleželo by na okolnostech, třeba kdo bude předsedou zdravotního výboru. Pravděpodobně bych to přijal, ale nechci teď nic říkat dopředu,” řekl Novinkám někdejší Babišův tajemník Adam Vojtěch, který by měl zřejmě zamířit na ministerstvo zdravotnictví. Třicetiletý Vojtěch je mimo jiné známý také z talentové soutěže Česko hledá Superstar, kde se mu přezdívalo „Ken”. Konkrétní nabídka od Babiše ale podle něj zatím nepřišla.

Foto: Jiří Hadač/CNC, Profimedia.cz

Adam Vojtěch na fotografii z roku 2005

Dostálová: O ministerstvu bych vážně uvažovala

Potvrdit nic nechtěla ani náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Debatujeme logiku uspořádání ministerstev. Kdyby mi to bylo nabídnuto, tak bych o tom velice vážně uvažovala,” uvedla Novinkám.

Foto: David Taneček, ČTK

Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Dosavadní šéfka resortu Karla Šlechtová by se naopak měla přesunout na ministerstvo obrany, kde by vystřídala Martina Stropnického, ten by se přesunul na ministerstvo zahraničí. [celá zpráva]

Případnou změnu podle svých slov bude komentovat, až tak oficiálně učiní Andrej Babiš. „Velmi ráda se vyjádřím, jakmile pan předseda Babiš sám osobně zveřejní své nominanty do budoucí vlády,” napsala v SMS zprávě Šlechtová.

Na post ministryně práce a sociálních věcí se spekuluje o současné ředitelce v sektoru veřejných financí na ministerstvu financí Marii Bílkové. „Je mi to líto, ale nechci to komentovat,” sdělila. Na dotaz, zda ji Babiš oslovil, řekla, že se o tom nechce bavit.

Schillerová konečně ministryní financí?

Resort financí by mohla vést dosavadní náměstkyně Alena Schillerová. Tu Babiš na post navrhoval už poté, co on sám na pozici letos v dubnu musel skončit. Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl Babiše odvolat kvůli podezření z daňových úniků a ovlivňování médií a odmítl jmenovat právě Schillerovou. Na post tak dosedl Ivan Pilný, který ale už dál pokračovat nebude.

Jsou to právě ministerstva financí a obrany, o kterých již má podle svých slov Babiš zcela jasno. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstkyně Alena Schillerová

Za spekulace označila své možné vedení ministerstva vnitra dosavadní hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. „Úvahy o tom, že bych řídila některé z ministerstev, jsem v médiích také slyšela, nicméně jsou to spekulace,” napsala Novinkám. Stále zatím není ani pevně rozhodnutá, jestli zůstane hejtmankou, nebo poslankyní. „Kumulace obou uvolněných funkcí je z mého pohledu nepřijatelná,” dodala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nově zvolená hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) na archivním snímku.

Hejtman Vondrák bude kumulovat funkce

To hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák to má naopak. Novinkám potvrdil, že chce v pozici zůstat a dokončit práci v kraji. Ponechá si zároveň i poslanecký mandát. Zároveň byl tím, o kom se mluvilo jako o budoucím ministru školství. Vondrák ale prozradil, že na ministerstvo se nechystá.

„Doporučil jsem Babišovi někoho jiného,” řekl Vondrák. Koho přesně, ale upřesnit nechtěl. Je to podle něj interní záležitost.

Babiš: Řeknu to nejdříve prezidentovi

Sám Babiš Novinkám řekl, že jména ministrů komentovat nebude. „V každém případě to řeknu nejdříve prezidentovi,” uvedl Babiš v SMS na dotaz, kdy by chtěl mít jména kompletní.

Jelikož prezident v pondělí 20. listopadu odlétá do Ruska a vrací se až v sobotu 25. listopadu, dá se očekávat, že definitivní seznam návrhů na ministerské pozice bude znám až poté.

Reklama

Související články

Babiš: Mám obranu i finance

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zřejmě už poskládal víc než polovinu své menšinové vlády, počet domluvených ministrů se blíží deseti. Jak řekl Právu, našel už...

Výběr článků

Načítám