Hlavní obsah

Zeman je v dobré kondici, řekl Chovanec po jednání v Lánech

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už čtvrtý týden pokračují vyjednávání o budoucím uspořádání Poslanecké sněmovny a podobě vlády. Prezident Miloš Zeman si do Lán zve všechny parlamentní strany podle toho, jak dopadly ve volbách. V pondělí odpoledne jednal se zástupci ČSSD. Statutární předseda strany Milan Chovanec po jednání řekl, že prezident je podle něj v dobré kondici.

Záznam: Briefing po setkání prezidenta Miloše Zemana s vedením ČSSD v LánechVideo: Novinky

 
Článek

„Diskuze byla velmi otevřená. Pan prezident se zajímal o názory ČSSD. Zajímal se o to, jak bude probíhat ustavující schůze Poslanecké sněmovny,“ řekl krátce po jednání místopředseda strany Jan Hamáček.

Podle statutárního místopředsedy strany Milana Chovance je Zeman ve velmi dobré kondici. „Já sám jsem neviděl nemocného muže,“ uvedl po jednání Chovanec. Reagoval tak na spekulace z posledních dnů, že Miloš Zeman je vážně nemocný. Velmi se podle zástupců ČSSD také zajímal o osud strany, kterou v 90. letech vedl a vytáhl ji až k volebnímu vítězství nad 30 procent v roce 1998.

Miloš Zeman na schůzce, která trvala hodinu a půl, zopakoval, že si nepřeje předčasné volby. Sociální demokraté zase připomněli, že nepodpoří vládu Andreje Babiše. Poslanci ČSSD již dříve Novinkám řekli, že podporu Babišovi nevyjádří ani jednotlivci a že se u nich ve straně přeběhlíci nenajdou. [celá zpráva]

Návrh Pirátů na vedení výborů je podle ČSSD neproveditelný

Prezidentovi také řekli, že navrhují bývalého předsedu Sněmovny Jana Hamáčka na pozici místopředsedy z řad opozice. „Vzal to na vědomí a z mého pohledu to podpořil,” dodal Chovanec. Krátce se řešilo i složení poslaneckých výborů včetně návrhu Pirátů na to, aby všechny vedla opozice. [celá zpráva]

„To, co oni navrhují, je v současném stavu neproveditelné,” vyjádřil se k návrhu Chovanec a Hamáček dodal, že by to bylo poprvé v historii, kdy by vítězná strana neměla vedení některých klíčových výborů. Konkrétně zmínili rozpočtový výbor, který je úzce spojen s vládou.

ČSSD řeší vnitřní problémy

Sociální demokraté po špatném výsledku ve volbách, kdy nezískali ani osm procent hlasů, řeší spíše vnitřní stranické problémy a v povolebním vyjednávání si velké nároky na různé posty nekladou. Chtějí pouze předsedu jednoho výboru, přičemž zatím nespecifikovali jakého.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Zeman má již za sebou jednání s ANO, ODS, KSČM a SPD. V tomto týdnu se uskuteční ještě schůzky s lidovci, TOP 09 a STAN. Poté odjíždí na zahraniční cestu do Ruska. Doufá, že až se vrátí, bude již sestavena fungující Sněmovna. Pak je připraven jmenovat Babiše premiérem.

Reklama

Související články

ČSSD hledá krizové vedení. Značka: na rok

Dluhy, škrty, rozdávání výpovědí, slabý poslanecký klub v opozici a komunální volby na obzoru. Není divu, že do vedení ČSSD, které si strana zvolí v únoru na...

Co uškodilo ČSSD? Babiš, Čína a lithium

ČSSD už má první analýzu mapující příčiny svého pádu ve sněmovních volbách. Na ztrátě voličů se podle 24stránkového dokumentu, který si nechalo vedení ČSSD...

Výběr článků

Načítám