Hlavní obsah

Babiš v ČSSD přeběhlíka na podporu vlády nenajde, zní z Lidového domu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V sociální demokracii Andrej Babiš žádné přeběhlíky nenajde, tvrdí vedení ČSSD. Reaguje tak na úvahy některých politologů, že pro podporu své vlády využije ANO přeběhlíky. Pikantní je, že právě z řad ČSSD bylo přeběhlíků za poslední dvě desetiletí nejvíc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka.

Článek

„Jsem přesvědčen, že ze sociální demokracie by do toho nikdo nešel a nikdo na to nepřistoupí, protože máme z minulosti velmi špatnou zkušenost a věřím, že poslanci, kteří byli zvoleni, budou ctít mandáty,” řekl Novinkám místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Úvahy o přeběhlících oživil v ČSSD končící poslanec Václav Votava, když se na Twitteru ptal, „kteří přeběhlíci to budou tentokrát”.

Tvrdí, že tweet necílil na nikoho konkrétního. „Nebylo to na žádnou konkrétní stranu. Prostě obecně, pokud by to takhle mělo být a Babiš žádal o důvěru a pokud by byla ochotna ho podpořit SPD, tak se bude muset ten hlas někde sehnat,” tvrdil Votava. Jedním dechem dodal, že z ČSSD to nikdo nebude.

„Věřím všem sociálním demokratům, že se to nestane. Sice máme z minulosti špatný příklad, ale myslím si, že nyní je tam takové složení, že si troufnu říct, že to vylučuji,” řekl Novinkám Votava.

Právě ČSSD má s přeběhlíky bohaté zkušenosti. V roce 1996 to byli poslanci zvoleni za ČSSD Jozef Wagner a Tomáš Teplík, kteří hlasovali s koalicí ODS, ODA a KDU-ČSL. V roce 2007 při hlasování  o důvěře druhé vládě Mirka Topolánka (ODS) odešli ze sálu poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. Snížili tím kvorum potřebné pro vyslovení důvěry vládě. Dalším příkladem je poslanec Evžen Snítilý. Během prezidentské volby v roce 2008 oznámil, že bude volit kandidáta ODS Václava Klause.

„Zkušenost tady existuje, ale nebylo to nic, co by pomohlo politické kultuře. Poškozuje to obecně politiku jako takovou,” uvedl Novinkám staronový poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna.

Foldyna: Nejsem solitér

„To, že by se přeběhlík našel v ČSSD, je nerealistické,” řekl dále Foldyna. Babiš má podle něj navíc ještě další možnosti, jak vládu sestavit a získat podporu. Jednou z nich je právě vláda z odborníků. Zda by takové vládě podporu vyjádřil, podle něj záleží na rozhodnutí strany.

„Já jsem členem sociální demokracie a je otázka, jak se na to bude dívat strana. Nejsem solitér,” doplnil Foldyna.

Vedení strany v pátek odpoledne oznámilo, že by takovou vládu nepodpořilo. „Něco takového nelze podpořit. Vláda s tzv. odborníky je jen zástěrkou pro vládu jedné strany,” uvedl Zaorálek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

ČSSD čeká brutální debata o škrtech

Úbytek pětatřiceti poslaneckých mandátů a propad ve volbách způsobí ČSSD v příštích čtyřech letech ztrátu přibližně 184 miliónů korun ze státních příspěvků....

Výběr článků

Načítám