Hlavní obsah

Piráti chtějí vedení výborů pro opozici. Babiš se jim vysmál

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Piráti podpoří na ustavující schůzi Sněmovny do jejího čela kandidáta ANO Radka Vondráčka. Usnesl se na tom v neděli jednomyslně poslanecký klub Pirátů. Ten zároveň navrhuje, aby se ANO vzdalo vedení všech sněmovních výborů. Šéf ANO Andrej Babiš se Pirátům vysmál se slovy, že jsou dezorientovaní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Hnutí Andreje Babiše za současné konstelace obsadí všechna ministerstva. V rámci zachování kontrolních mechanismů Sněmovny tedy není žádoucí, aby jedna strana kontrolovala sama sebe,” uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Dodal, že funkce předsedů by měli obsadit poslanci ostatních stran v poměru, jak se strany umístily ve volbách.  Opozice by tak mohla kontrolovat ministerstva. Výjimkou by byl organizační výbor, který vede z titulu své funkce předseda dolní komory.

Piráti se také shodli, že nepodpoří menšinovou vládu ANO a budou v opozici. „Jdeme realizovat program a chceme být hlídací psi. Kde je možná kontrola v tuto chvíli formované vlády bez kontroly a důvěry, musí logicky opozice poptávat veškeré možnosti, které jsou k dispozici. Upřímnému demokratovi přece nic takového nemůže vadit,” dodal Bartoš.

Kolegové jim vysvětlí jednací řád, vysmívá se Babiš

Babiš se Pirátům vysmál. „Piráti jsou dezorientovaní a kolegové jim při příštím jednání vysvětlí zákon o jednacím řádu Sněmovny,“ řekl Právu Babiš. Piráti podle něj vymýšlí nesmysly, místo toho, aby se podíleli na fungování vlády. ANO žádá vedení osmi výborů.

Podporu Vondráčka do pozice předsedy Sněmovny přislíbila po volbách kromě Pirátů i SPD Tomia Okamury. A vzhledem k tomu, že Vondráčka budou volit i komunisté, nejsou hlasy Pirátů již zapotřebí. ANO, SPD a komunisté mají k dispozici 115 hlasů.

Piráti začali o své podpoře Vondráčka pochybovat  poté, co prezident Miloš Zeman oznámil, že Babišovi dá i druhý pokus na sestavení vlády, bez ohledu na to že bude při prvním hledání důvěry neúspěšný. Vzhledem k tomu, že třetí pokus uděluje předseda Sněmovny, tak se některé opoziční strany obávají, že Vondráček by svěřil třetí pokus do rukou Babiše.

Podle Pirátů takový scénář hrozit nemusí. „V případě hypotetického třetího pokusu o sestavení vlády lze předsedu Sněmovny kdykoliv odvolat,“ stojí v prohlášení Pirátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám