Hlavní obsah

Zahraniční politiku tady dělám já, doplňoval Babiš vystoupení Stropnického

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční politiku ANO tvořím výhradně já, uvedl v neděli šéf hnutí Andrej Babiš v reakci na vystoupení ministra obrany Martina Stropnického (ANO) v pořadu Otázky Václava Moravce. O Stropnickém se přitom spekulovalo jako možném ministrovi zahraničí v nové vládě, jejímž sestavením Babiše pověřil prezident Miloš Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš s ministrem obrany Martinem Stropnickým. Archivní snímek

Článek

„Koukám na Otázky Václava Moravce a jen bych chtěl říct, že zahraniční politiku hnutí dělám já,” upřesňoval Babiš na sociální síti Twitter vystoupení ministra ze své vlastní strany. Stropnický přitom v rozhovoru uvedl, že se podílí na formulaci zahraniční politiky ANO, respektive jeho vznikající menšinové vlády.

„Koho to zajímá, ať se koukne na Rai Uno, ZIB 2, CNN, Focus, Wirtschaftswoche a na moje schůzky s Guyem Verhofstadtem (předseda liberální frakce v Evropském parlamentu - pozn. red.) a Manfredem Weberem (předseda frakce lidovců v Evropském parlamentu - pozn. red.),” napsal Babiš.

V následujícím tweetu pak ještě dovysvětloval, že to nemyslel jako názorové vymezení vůči Stropnickému, nýbrž jako odpověď na otázku, kdo formuluje zahraniční politiku hnutí po odchodu Pavla Teličky.

Babiš narážel mimo jiné na svůj nedávný rozhovor pro americkou stanici CNN, v němž se označil za pragmatika a odmítl označení populista. Zároveň se přihlásil k hodnotám EU.

Stropnický v nedělním pořadu mimo jiné hovořil o migrační krizi, kterou podle něj osmadvacítka nezvládla. Vedle toho kritizoval i možné referendum o vystoupení Česka z EU. „Členství není jen věc nějakých fondů. Podstata příslušenství České republiky k EU je nepoměrně hlubší,“ zdůraznil ministr obrany.

Pravděpodobný budoucí premiér Babiš již dříve potvrdil, že Stropnický na pozici ministra obrany pokračovat nebude. Nevyloučil přitom, že by Stropnický jako bývalý diplomat mohl zakotvit na ministerstvu zahraničí. „S panem Stropnickým se bavíme, není to ještě úplně jasné,“ prohlásil minulý týden Babiš.

Reklama

Související články

Babiš: Mám obranu i finance

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zřejmě už poskládal víc než polovinu své menšinové vlády, počet domluvených ministrů se blíží deseti. Jak řekl Právu, našel už...

Výběr článků

Načítám