Hlavní obsah

Cukrovka Zemanovi nezmizela, šlo jen o laické vyjádření, osvětlil jeho lékař

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana o zmizení cukrovky bylo podle jeho ošetřujícího lékaře laické. Miloslav Kalaš z Nemocnice Na Homolce to řekl serveru Aktuálně.cz a Hospodářským novinám. Snížení glykemie označil za velice pozitivní výsledek, jehož příčinou bylo snížení váhy prezidenta dodržováním striktní diety.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„To bylo laické vyjádření pana prezidenta, který není lékař,“ řekl ke slovům o „odchodu cukrovky“ Kalaš.

Prezidentovy výsledky glykemie v sobotu před večeří v Lánech činily 5,8 milimolu na litr. „Pravidelným dietním stravováním úmyslně shodil váhu na, dalo by se říci, normu ke své výšce,“ řekl Kalaš.

Zeman v pondělí na tiskové konferenci k prezidentské kandidatuře oznámil, že se mu krátkodobá glykemie snížila pod úroveň, od níž se mluví jako o cukrovce.

„V sobotu mi odešla cukrovka, neboť při posledním měření je hodnota krátkodobé glykemie 5,8 (mmol/l). Lékař i já jsme z toho byli v šoku. No a protože, jak víte, hranice cukrovky je 6,0 (mmol/l), tak po dlouhých a dlouhých letech jsem byl zbaven této choroby patrně proto, protože v poslední době jím velmi často sladká jídla, neboť mně chutnají. Je to trošku paradoxní terapie, ale vyplatila se,” řekl Zeman v pondělí. Odmítl také, že trpí dnou. [celá zpráva]

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Příslušníci ochranky pomáhají vstát prezidentovi Miloši zemanovi po setkání se zaměstnanci společnosti Olma.

Prezident dlouhodobě uvádí, že trpí neuropatií, kvůli které nemá cit v nohou od kotníků dolů. Podle vyjádření Kalaše by se díky stabilizované glykemii neměla neuropatie zhoršovat, ale spíše stabilizovat. Kalaš zná prezidenta jako pacienta déle než 15 let.

EKG má normální, ale hodně kouří

Za velké riziko vidí to, že Zeman „hodně kouří“. Dosud se mu nepodařilo přesvědčit jej, aby nekouřil, řekl v rozhovoru.

Veškeré specifické věci Kalaš konzultuje s odborníky, přičemž zmínil oční kliniku Ústřední vojenské nemocnice či cévní chirurgii Nemocnice Na Homolce. V prezidentově věku (73 let) je podle Kalaše podstatné, že EKG má zcela normální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám