Hlavní obsah

Piráti přehodnotí, zda podpoří do čela Sněmovny Vondráčka z ANO

Novinky, zpe
Praha

Poslanecký klub Pirátů bude znovu řešit, koho podpoří na předsedu Sněmovny. Po čtvrtečním jednání s hnutím ANO to řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš. Strana původně avizovala podporu Radku Vondráčkovi (ANO). Podle Bartoše se však situace změnila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek a šéf strany Ivan Bartoš.

Článek

„Ta situace se výrazně změnila, není to jen včerejší událost, kdy SPD a KSČM odmítly přijít na kulatý stůl opozičních stran. Takže oni se necítí jako opoziční strana?“ podivil se ve čtvrtek na tiskové konferenci Bartoš.

Dodal, že pokud existuje nějaký blok, kdy má ANO jistou podporu pro Vondráčka od KSČM a SPD, tak Piráti k takovému bloku patřit nechtějí.

„Budeme se o tom bavit, budeme o tom na klubu hlasovat. Je to věc, která se musí znovu probrat. Nepatříme k SPD, KSČM a ANO,“ řekl Bartoš.

O post šéfa Sněmovny se uchází také předseda ODS Petr Fiala. Tato funkce může být v určitých chvílích klíčová. Pokud například dolní komora vyjádří dvakrát nedůvěru nové vládě, při třetím pokusu navrhuje premiéra právě předseda Sněmovny a prezident musí podle Ústavy vyhovět. První dva návrhy náleží prezidentovi.

Piráti už dříve sklidili za deklarovanou podporu pro Vondráčka kritiku především z řad TOP 09 a ODS. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám