Hlavní obsah

ODS podpořila na Hrad Topolánka, vlastního kandidáta nepostaví

Právo, jim

Výkonná rada ODS se v pondělí usnesla, že nebude nominovat na poslední chvíli svého kandidáta do prezidentských voleb. Zároveň podpořila coby nestranického kandidáta Mirka Topolánka, který v letech 2002 až 2010 stranu vedl.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda Občanské demokratické strany (ODS) Petr Fiala

Článek

„Prvořadým cílem ODS je, aby nebyl opětovně zvolen Miloš Zeman. Jeho přístup k výkladu ústavních pravomocí se ukazuje jako nebezpečný, jeho praktický výkon v úřadu považujeme v mnoha ohledech za problematický a přejeme si, aby ČR měla jiného prezidenta,“ řekl novinářům po jednání výkonné rady šéf ODS Petr Fiala.

Rada se podle něj sice usnesla, že strana vlastního kandidáta do boje o šéfa Hradu nenasadí, ale usnesla se také na tom, že Topolánek je vhodným kandidátem.

„V době, kdy se ukazuje jasný mocenský pakt Zeman–Babiš, považuje výkonná rada Mirka Topolánka za nestranického kandidáta, který je schopen tomuto paktu čelit,“ uvedl Fiala.

„Mirek Topolánek má potřebné zahraničněpolitické zkušenosti, tak i vnitřněpolitické znalosti, a je zastáncem silné euroatlantické vazby,“ zdůvodnil.

Připomněl také, že sám Topolánek nestál o to, aby byl stranickým kandidátem, a že podle jeho vyjádření není členem ani voličem ODS. Podporu pro svou kandidaturu získal Topolánek mezi zákonodárci různých stran.

Reklama

Související články

Topolánek: Budu kandidovat na prezidenta

Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek se rozhodl kandidovat na prezidenta. Řekl to v neděli deníku Právo. Do úterý bude potřebovat podpisy...

Výběr článků

Načítám