Hlavní obsah

Půta ve Sněmovně nezasedne, bude pokračovat jako hejtman

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) v pondělí v Liberci oficiálně oznámil a potvrdil, že se vzdá mandátu poslance. Do Sněmovny ho vykroužkovali voliči z až posledního 17. místa kandidátky hnutí STAN v Libereckém kraji. Půta všechny kolegy před sebou přeskákal a byl jediným zvoleným kandidátem STAN v regionu. Už dříve ale avizoval, že chce dál zůstat hejtmanem a že nemíní sedět na dvou židlích. Nahradí ho někdejší starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek.

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta oznamuje, že se vzdá mandátu poslance

Článek

„Vážím si všech 4470 preferenčních hlasů, které jsem získal, a děkuji za ně. Vzdání se mandátu ale považuji za dodržení svého slibu, který jsem dal už před krajskými volbami v roce 2016. Chci dokončit svou práci pro Liberecký kraj,“ uvedl Půta.

Mandátu se prý vzdá „hned jak to bude technicky možné, až bude zvolen předseda Sněmovny,“ upřesnil.

I kvůli stíhání

Zmínil také, že se mandátu vzdává i proto, že nechce, aby ani na okamžik vzniklo podezření, že chce zneužít poslanecké imunity kvůli svému stíhání v kauze zneužití evropské dotace při stavbě geotermálních lázní v Liberci.

„Nic nezákonného jsem neudělal, věřím, že se to před soudem prokáže,“ prohlásil Půta. „Rozsah poslanecké imunity navíc považuji za neopodstatněný a nepřiměřený a neměla by se vztahovat na činy, které se staly před vznikem mandátu,“ dodal.

Půta na svém profilu na sociální síti nově také zveřejnil anonymní dopis, který dostal v souvislosti se svým zvolením do Poslanecké sněmovny. Pisatel, který se podepsal jako „Občané LK“, hejtmana nepřímo vyzval, aby Liberecký kraj opustil a zmizel do Prahy.

„Kroužkovali jsme vás proto, abyste odešel do Parlamentu a dál už neničil zdravotnictví a školství v našem kraji a abychom se konečně dočkali lepších silnic,“ stálo v anonymu.

„Jsem rád, že si autor anonymního dopisu dal tu práci a lituje mého rozhodnutí zůstat hejtmanem,“ komentoval to Půta.

Místo hejtmana přijde někdejší rebel

To, že vůbec ve sněmovních volbách kandidoval, bylo podle něj vyslovením důvěry a podpory hnutí Starostů, volebnímu lídrovi Janu Farskému i kandidátce STAN v Libereckém kraji.

Půta také připomněl, že mandát poslance získal i navzdory tomu, že řada lidí před volbami hnutí STAN nevěřila a tvrdila, že hlas hozený Starostům je ztracený.

Půtu ve sněmovně nahradí někdejší starosta Jindřichovic pod Smrkem a současný ředitel zdejšího domova důchodců Petr Pávek. Ten se proslavil už před 12 lety, když coby starosta zakázal státním úředníkům přístup do obce. Pokud chtěli úřednici kontaktovat zaměstnance obce, měli za to zaplatit poplatek. Vyhláška ale odvážnému starostovi, kterého média překřtila na rebela, neprošla.

Pávek odešel z politiky po roce 2006, kdy přišel o poslanecký mandát coby lídr kandidátky Zelených v Libereckém kraji. Tehdy získal rekordní množství preferenčních hlasů, kvůli přepočtu mandátů se ale do Sněmovny nedostal. Jeho případem se tehdy zabýval i Ústavní soud.

„Nevnímám to jako satisfakci, ale myslím si, že v lidech, kteří mi fandí, ta stará křivda zůstala,“ řekl nyní Právu Pávek.

Půta není prvním hejtmanem zvoleným do Sněmovny, který v dolní komoře nebude. Už dříve stejný krok oznámila středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám