Hlavní obsah

Topolánek na Hrad? Bývalý premiér usiluje o podpisy senátorů

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterý je poslední den, kdy se mohou prezidentští kandidáti oficiálně přihlásit do boje o Hrad. Očekává se, že některé politické strany čekají doslova až do posledního dne, aby mohly vynést své trumfy. V této souvislosti se spekuluje zejména o ODS, která chce údajně do boje o Hrad vyslat bývalého premiéra Mirka Topolánka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Podle informací Práva Topolánek jednal s předsedou ODS Petrem Fialou a usiloval o podpisy senátorů. Senátorský klub ODS má v tuto chvíli deset členů – a přesně tolik podpisů by Topolánek potřeboval, aby mohl kandidovat.

Topolánek na dotaz Práva nereagoval, před pár dny na dotaz České televize odpověděl ohledně možného návratu do politiky neurčitě. „Vracet se mi nijak významně nechce. Třeba se ještě do týdne rozhodnu, uvidím,“ řekl Topolánek.

„ODS se k prezidentské volbě vyjádří začátkem týdne,“ řekla Právu mluvčí strany Jana Havelková. Podobně mluví místopředseda strany a předseda senátního klubu Miloš Vystrčil. „Dozvíte se to v úterý, to je všechno, co vám k tomu zatím mohu říct,“ uvedl pro Právo Vystrčil. Místopředseda senátu za ODS Jaroslav Kubera, který se v pátek vrátil z Jižní Koreje, Právu řekl, že takovou informaci nemá.

Bývalý premiér v poslední době prolomil několikaleté mediální mlčení: poskytl několik rozhovorů a v září si založil účet na sociální síti Twitter, kde komentuje politické události z domova i ze zahraničí.

Pokud by Topolánek kandidoval, zřejmě by jako pravicový politik ubral hlasy soupeřům současného prezidenta Miloše Zemana. Ten by už podle Topolánka kvůli svému zdraví kandidovat neměl.

„Myslím si, že Miloš vypadá natolik špatně a mám ho natolik rád, že skoro bych mu přál, aby už podruhé tím prezidentem nebyl,“ řekl v ČT Topolánek. Zeman mu na oplátku vzkázal, aby se věnoval energetice a do politiky se už nevracel.

Na poslední chvíli by měl oznámit, zda se rozhodl kandidovat na prezidenta, i lídr SPD Tomio Okamura.

Anketa

Byl by pro vás Mirek Topolánek přijatelný kandidát na prezidenta?
Ano
15,9 %
Ne
84,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14240 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám