Hlavní obsah

Hlavatý z ANO dál nechápe princip voleb: Za novou volbu do Senátu nemůžu, ať to platí moji voliči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za to, že se na Trutnovsku budou počátkem příštího roku budou muset konat doplňovací volby do Senátu, mohou podle bývalého senátora a nyní poslance za ANO Jiřího Hlavatého voliči, kteří jej zakroužkovali. Tím, že ho zvolili do Sněmovny, mu zanikl senátorský mandát, a tak musí být zvolen jeho náhradník.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Hlavatý, bývalý senátor a novopečený poslanec za hnutí ANO.

Článek

Hlavatý se z 18. místa kandidátky posunul na druhé, po zvolení do Sněmovny dával najevo své rozhořčení nad tím, že ztratil mandát senátora, což je ale podle ústavy automatické. V rozhovoru pro server iHned ale odmítl odpovědnost za to, že jeho úspěch způsobil nutnost konání doplňovacích voleb.

„Já jsem se nenechal zvolit poslancem, 4850 voličů mě vykroužkovalo,” postěžoval si politik hnutí ANO. Na dotaz, zda se nehodlá nějak finančně podílet na nákladech za konání doplňovacích voleb, když se o své vlastní vůli nechal zapsat na kandidátku pro sněmovní volby, prohlásil, že ne, protože situaci nezpůsobil on, nýbrž ti, kdo jej volili. „Jich se zeptejte na to, jestli zaplatí náklady na dodatečné volby,” prohlásil nedobrovolný poslanec.

Když jej Novinky chtěly požádat o reakci, sdělil, že nemá čas.

Pan Hlavatý se tak vlastně přiznává k tomu, že chtěl své voliče de facto podvést
Milan Štěch (ČSSD), předseda Senátu

V doplňovacích volbách však hodlá znovu kandidovat a netají se ambicí vrátit se do horní komory. Pokud by nicméně neuspěl, bude prý dál působit ve Sněmovně.

Na slova Hlavatého v pátek reagoval předseda Senátu Milan Štěch. „V případě pana Hlavatého se dá mluvit o trapasu. Trapasu, který navíc s každým dalším jeho výrokem narůstá,” uvedl Štěch v reakci na slova o tom, že by volby měli platit kroužkující voliči.

„Pan Hlavatý se tak vlastně přiznává k tomu, že chtěl své voliče de facto podvést a že si jich neváží. Na kandidátku hnutí ANO do Poslanecké sněmovny se nechal napsat jen jako stafáž nebo volavka, ale ve skutečnosti neměl nikdy v úmyslu v případě zvolení poslanecký mandát vykonávat,” dodal Štěch.

Je to totalita, já nechtěl být zvolen, stěžoval si po volbách

Již dříve se Hlavatý podivoval nad skutečností, že po zvolení do Sněmovny mu v souladu s ústavou zanikl mandát senátora. Nemožnost zvolit si, ve kterém zákonodárném sboru bude působit, označil za totalitní. [celá zpráva]

Poslanec a šéf textilky Juta v rozhovoru zdůraznil, že ačkoli figuroval na kandidátce hnutí ANO pro volby do Poslanecké sněmovny, nehodlal být zvolen. „Já jsem nechtěl být poslancem,” uvedl v rozhovoru.

První kolo doplňovacích voleb se bude konat 5. a 6. ledna 2018.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám