Hlavní obsah

Naše země není Zemanova laboratoř. ODS se zlobí kvůli jeho „tvůrčím” výkladům ústavy

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Občanští demokraté se obuli do prezidenta Miloše Zemana kvůli jeho „tvůrčímu“ výkladu ústavy. Prezident podle místopředsedkyně ODS Alexandry Udženije ústavu zneužívá a ohýbá ve prospěch předsedy ANO Andreje Babiše.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Místopředsedkyně Občanské demokratické strany (ODS) Alexandra Udženija

Článek

„Ústava není umělecké dílo, které si každý může vykládat, jak se mu zachce. Naše země není Zemanova laboratoř. Menšinová vláda má být řešení ve chvíli, kdy selžou všechny snahy o vytvoření vlády většinové,“ prohlásila Udženija na páteční tiskové konferenci.

ODS chce Babišově menšinové vládě zabránit tím, že chce do čela Sněmovny zvolit předsedu strany Petra Fialu. Funkci si však nárokuje hnutí ANO a jako šéfa dolní komory si představuje Radka Vondráčka.

„Jediným řešením, jak zabránit Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi v jejich plánu, je zvolení Petra Fialy do čela Poslanecké sněmovny. Budeme se znovu obracet na všechny kluby zastoupené ve Sněmovně. Chceme je ve světlo toho, co řekl Miloš Zeman, přesvědčit,“ uvedla Udženija.

Post předsedy Sněmovny může být v určitých chvílích klíčový. Pokud například dolní komora vyjádří dvakrát nedůvěru nové vládě, při třetím pokusu navrhuje premiéra právě předseda Sněmovny a prezident musí podle Ústavy vyhovět. První dva návrhy náleží prezidentovi.

Prezident Zeman ve čtvrtek na TV Barrandov naznačil, že Sněmovnu nerozpustí, ani kdyby se po třetím pokusu nepodařilo sestavit vládu. Politikům vzkázal, že raději než předčasné volby by nechal vládnout Babišovu menšinovou vládu bez důvěry.

Proti tomu se ohradili i ústavní právníci. Ústavní právník z Právnické fakulty Karlovy univerzity Jan Kysela varoval, že počínání prezidenta může potenciálně vyústit v ústavní krizi.

Další z ústavních právníků Jan Kudrna Novinkám řekl, že pokud by Zeman nechal vládnout kabinet bez důvěry delší dobu, je to za hranicí ústavnosti. [celá zpráva]

Babiš v pátek Zemanovu vizi odmítl. Právu řekl, že bez důvěry či tolerance vládnout nechce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám