Hlavní obsah

Lidovci, STAN a TOP 09 chtějí ve Sněmovně spolupracovat, jeden klub ale neutvoří

Novinky, zpe
Praha

Tři nejmenší strany ve Sněmovně KDU-ČSL, Starostové a TOP 09 domlouvají spolupráci ve Sněmovně. Uskupení spolu mají dohromady 23 křesel a podle předsedy poslanců STAN Jana Farského se jim společně podaří prosadit či blokovat více věcí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Celorepublikový lídr hnutí STAN Jan Farský

Článek

„Budeme spolupracovat v rámci Sněmovny na úrovni klubů, budeme si pomáhat experty,“ sdělil po téměř dvouhodinovém jednání Farský.

„Dovedeme si představit, že se před jednáním Sněmovny sejdeme a budeme se bavit o tom, kdo má jaký názor,“ dodal. Všechny tři uskupení však odmítly, že by se měly spojit do jednoho poslaneckého klubu.

„Nejedná se o žádné spojování stran, abych vyvrátil případné spekulace. Každý klub politické strany bude zasedat samostatně,“ prohlásil místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Kalousek se svou výzvou neuspěl

Strany řešily také personální otázky. Společného kandidáta na post místopředsedu Sněmovny, jak o tom dříve mluvili, zatím nemají. „Pro nás to je téma, ale potřebuji to ještě probrat s jednotlivými členy předsednictva,“ sdělil Bartošek.

Hnutí STAN i lidovci znovu odmítli plán předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nezvolit předsedu Sněmovny a tím dolní komoru blokovat. Podle představitelů Starostů se jednalo o pouhý výkřik do tmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám