Hlavní obsah

Italové nabídli Česku vrtulníky o půlku levněji než USA

Právo, Oldřich Danda
Praha

Náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Daniel Koštoval měl v úterý napilno. Na ministerstvu převzal od zástupců americké a italské vlády obálky s nabídkami na dodávku 12 víceúčelových vrtulníků české armádě. O miliardovém kontraktu rozhodne až příští vláda.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník AgustaWestland AW139

Článek

Nabídky nejdříve vyhodnotí komise složená z vojáků a úředníků obrany. Podle mluvčího ministerstva Jana Pejška potrvá vyhodnocení všech parametrů týdny až měsíce. „Finální rozhodnutí o dodavateli nových vrtulníků bude na nové vládě,“ řekl Právu.

Američané nabízejí 12 vrtulníků UH-1Y od americké firmy Bell, Italové stroje AgustaWestland AW139M od firmy Leonardo.

Americkou nabídku musel schválit Kongres, a proto je známa odhadovaná cena kontraktu. Podle prohlášení Agentury pro obrannou spolupráci (DSCA), která je součástí amerického ministerstva obrany, dosahuje hodnota zakázky 575 miliónů dolarů (12,6 miliardy korun).

Podle dobře informovaného zdroje Práva Italové nabídli výrazně nižší cenu pohybující se okolo sedmi miliard korun. Navíc nabízejí kulomety ráže 7,62 a 12,6 mm a také řízené i neřízené střely. Součástí americké nabídky je pouze kulomet M240 ráže 7,62 mm, ostatní výzbroj by si musela armáda dokoupit.

Foto: Bell

UH-1Y Venom U.S. Marines

Vrtulníky UH-1Y známé jako Yankee jsou dvoumotorové stroje, americké námořnictvo si jich v roce 2008 pořídilo stovku. Američané nabízejí k 12 strojům navíc jeden náhradní motor a navigační systémy EGI společnosti Honeywell.

Mise vs. provoz

AW139M je vojenská verze dvoumotorového vrtulníku AW139, který používá italská, irská nebo egyptská armáda pro záchranné a pátrací mise. Celkově bylo vyrobeno okolo osmi set a objednáno okolo tisícovky těchto strojů.

Oba vrtulníky mají mezi českými odborníky své zastánce. Např. generál a bývalý náměstek pro vyzbrojování Bohuslav Dvořák je pro americké řešení, protože bude jednodušší vrtulníky provozovat v zahraničních misích.

„Oba jsou to kvalitní vrtulníky, ale můj názor je takový, že pokud budou nasazeny v zahraniční operaci, tak tam ve většině případů budeme s Američany, a tím pádem bude zabezpečena logistická podpora i pro naše vrtulníky,“ řekl Dvořák Právu.

Letecký expert a bývalý člen branného výboru Sněmovny Stanislav Mackovík (KSČM) tvrdí, že italský vrtulník je provozně levnější, a má navíc protinámrazový systém.

„Na jednání sněmovního výboru pro obranu nám bylo sděleno, že americký vrtulník nebude mít protinámrazový systém. Což v našich podmínkách není zrovna vhodné. Určitě by obrana neměla rezignovat na některé věci, které mohou mít vliv na provoz a bezpečnost,“ sdělil Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám