Hlavní obsah

Policisté ulovili desítky prasat, řeší i veterinární opatření

Právo, alf

Osmatřicet kusů divočáků zastřelili během prvních dvou týdnů od svého příjezdu na Zlínsko policejní odstřelovači v pásmu zamoření africkým morem prasat. V první týdnu to bylo jedenáct kusů zvěře, ve druhém 27 divočáků. „Jednalo se převážně o lončáky,“ uvedla mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zastřelený divočák (ilustrační foto)

Článek

Podle myslivců může být v ohnisku zamoření stále kolem stovky prasat. Policisté budou v odstřelu prasat na Zlínsku pokračovat zhruba do ledna.

Policisté v těchto dnech se Státní veterinární správou (SVS) zároveň řeší závažné porušení mimořádných veterinárních opatření souvisejících s africkým morem prasat na Zlínsku.

„Neznámý pachatel uřezal kanci ulovenému koncem minulého týdne v honitbě Ostřice obě čelisti, pravděpodobně kvůli trofeji. V případě, že by bylo zvíře nakaženo africkým morem, hrozilo by rozšíření nákazy do dalších oblastí. Vyšetření ale naštěstí nákazu u divočáka nepotvrdilo,“ sdělil ČTK Petr Majer z tiskového oddělení SVS.

Pachateli hrozí za jeho počínání pokuta, a to až do výše padesáti tisíc korun. V případě právnické či podnikající fyzické osoby jsou to až dva milióny korun.

Čelisti podle Majera zvířeti někdo uřezal v době, kdy od zastřeleného divočáka odešel lovec a ještě k němu nestačili dorazit přivolaní veterináři. „S podobným případem jsme se v zamořené oblasti dosud nesetkali,“ dodal Majer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám