Hlavní obsah

V Česku bylo bez elektřiny více než půl miliónu domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kvůli silnému větru bylo v neděli v České republice bez proudu více než 500 tisíc odběratelů, v podvečer se tento počet snížil na 300 tisíc. ČEZ má v terénu stovky lidí, ale mnoho poruch se podaří odstranit až v příštím týdnu, jak upozornila mluvčí firmy Soňa Holingerová. Kalamitní stav byl vyhlášen pro Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský, Ústecký kraj a Vysočinu.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ilustrační foto

Článek

ČEZ evidoval zhruba 14 tisíc trafostanic bez proudu. Situace by zlepšovala k večeru s tím, jak slábl vítr.

„Máme v pohotovosti asi 700 lidí, povolali jsme i subdodavatelské firmy. Některá místa, například v lesích, jsou ale obtížně přístupná,” uvedla Holingerová. Prioritou je podle ní odstranění poruch na vysokém napětí, kterých bylo po celé zemi zhruba 550.

Přetížení telefonní operátoři

Nejčastější příčinou problémů jsou větve a stromy ve vedení nebo popadané sloupy. V Pardubicích utrhl vítr z rozvodny střechu a odhodil ji na dva transformátory. Krizová linka ČEZ odbavila do 14:00 z celé země asi 16 tisíc hovorů. „Je možné, že se mnoho lidí nedovolalo, protože linka byla dost vytížená,” dodala mluvčí.

Podobný problém hlásili také hasiči, jejich operační střediska byla rovněž velmi přetížená. „Znovu tedy žádáme, pokud se nejedná o bezprostřední ohrožení života, zdraví nebo majetku, aby byli lidé trpěliví, zbytečně operátory nezatěžovali, pomoci se jim dostane, ale až s určitou časovou prodlevou,” uvedla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Celkem už odpoledne měli více než 4500 výjezdů, nejčastěji k popadaným stromům na silnice, železnici, domy či auta. Zasažena byla prakticky celá země.

„Velmi složitá situace je stále v Karlovarském kraji, kde byl svolán kvůli meteorologické situaci krizový štáb kraje. Velké množství výjezdů mají hasiči také v kraji Středočeském, Ústeckém, Libereckém nebo Olomouckém,” dodala během dne Zaoralová.

Výstraha ČHMÚ před silným větrem platila do nedělních 19 hodin. Krizová situace kvůli počasí si již v ČR vyžádala dva lidské životy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám