Hlavní obsah

Dál se hraje o šéfa Sněmovny, vláda se zatím ani nerýsuje

• Aktualizováno

Ve čtvrtek skončilo volební období dosavadní Sněmovny, vítězné hnutí ANO svolalo druhé kolo povolebních vyjednávání. Ani po pátém dni od vyhlášení výsledků voleb ale stále není jasno o tom, zda šéf ANO Andrej Babiš získá podporu pro svou vládu. Strany se nedohodly ani na rozdělení postů ve Sněmovně, STAN do jejího čela nepřímo podpořilo šéfa ODS Petra Fialu.

Záznam: TK po ustavujícím zasedání poslaneckého klubu hnutí SPDVideo: Novinky

 
Článek

On-line reportáž skončila, děkujeme za pozornost.

17:51 - Podle předsedy STAN Petra Gazdíka je vhodným kandidátem na předsedu Sněmovny šéf ODS Petr Fiala. 

17:30 - STAN o tom, koho podpoří na předsedu Sněmovny, rozhodne 7. listopadu. Gazdík nicméně uznal nárok ODS na obsazení tohoto křesla.

17:15 -  Farský rovněž potvrdil, že se s ODS bavili o možnosti spojení pravicových stran a zopakoval požadavek, aby sněmovní komise mající v kompetenci kontrolu tajných služeb byly co možná nejvíce v rukou opozice.

17:13 -  Šéf hnutí STAN Petr Gazdík odmítl na tiskovém brífinku po jednání s ODS, že by se jeho hnutí chovalo nepřátelsky, jak během dne uvedl předseda ANO Andrej Babiš. „Nerozumím tomu,” řekl. Šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský doplnil, že hnutí se už dávno smířilo s tím, že ve vládě nebude.

16:17 - Občanští demokraté a Starostové se začali radit o povolebním uspořádání Sněmovny. K tématům by měla patřit i spolupráce uskupení napravo od středu.

16:16 - Tomio Okamura se podivil, že hnutí ANO razantně odmítá referendum o vystoupení z EU. „Shoda tady nepanuje, Andrej Babiš řekl, že se mu to nelíbí. Překvapuje mě, jak jsou na to citliví, skutečně odmítají referendum o vystoupení z EU,“ prohlásil Okamura na tiskové konferenci ve Sněmovně.

16:13 - Je na Babišovi, jestli dokáže získat většinu pro svou vládu. Pokud se mu to nepodaří, měl by vrátit pověření k jejímu sestavení, řekl předseda ODS Petr Fiala.

16:05 - Předsedou poslaneckého klubu SPD byl zvolen Radim Fiala. Na tiskové konferenci to po jednání klubu uvedl lídr hnutí Tomio Okamura.

15:05 - Lidovci a Starostové a nezávislí (STAN) chtějí ve Sněmovně úzce spolupracovat a sdílet informace. Mohli by také společně usilovat o pozici místopředsedy dolní komory, řekli šéf lidovců Pavel Bělobrádek a předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. O společném postupu chtějí KDU-ČSL a STAN jednat i pro nadcházející senátní volby. Uvažují také o tom, že by se spolupráce rozšířila i o TOP 09.

13:28 - ANO souhlasí s tím, aby se Tomio Okamura stal místopředsedou Sněmovny. Po schůzce zástupců obou hnutí řekli představitelé ANO novinářům, že respektují právo SPD na tuto pozici. Koho si pak hnutí SPD vybere, bude záležet čistě na něm, uvedl kandidát ANO na šéfa dolní komory Radek Vondráček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představitelé ANO Jaroslav Faltýnek a Radek Vondráček po jednání s SPD

13:15 - Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek po jednání se zástupci SPD zopakoval, že se sociální demokracie chystá do opozice. Přehodnocení postoje nepředpokládá.

12:55 - Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek po jednání s SPD řekl, že řeč byla o složení Sněmovny i o programových věcech. Shodu podle něj našli v podpoře zákona o obecném referendu. V otázce řešení nelegální migrace, která je jednou z priorit Tomia Okamury, je hnutí ochotno se principiálně bavit. Chtějí ale předložit konkrétní návrhy.

Tomio Okamura a Radim Fiala (SPD) k povolebním jednáníVideo: Novinky

Tomio Okamura předložil i návrh na zákaz islámu. „K zákazu propagace ideologie islámu jsme se zatím nevyjádřili. Vysvětlili jsem panu Okamurovi, že právo šaría je u nás nemyslitelné již nyní. Islám není ideologie, je náboženství. Je proti ústavě zakazovat náboženství,” řekl po jednání první místopředseda hnutí Radek Vondráček.

12:19 - Tomio Okamura po jednání s hnutím ANO řekl, že o vládě se nemluvilo. Další schůzka se podle něj bude konat v úterý 31. října. „Máme před sebou třetí schůzku. Vnímáme to jako signál k tomu, že by nám tato strana mohla pomoci prosazovat náš volební program,“ řekl Okamura s tím, že hnutí ANO předal volební program SPD.

Prosazení pouze bodu o obecném referendu by podle Okamury k podpoře vlády hnutí ANO nestačilo. „Myslím, že je to málo.“

12:16 - Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se stal řádným členem TOP 09. Jeho základnou je Praha 6, už zaplatil členský příspěvek.

12:11 - Výzva Miroslava Kalouska na vytvoření pravicového bloku zatím není aktuální, tvrdí šéf ODS Fiala. „Samozřejmě budeme spolupracovat v těch věcech, kde máme programovou shodu. Jak intenzivní bude ta spolupráce, to se ještě budeme bavit. Není teď potřeba nějak horečně spěchat s integrací pravice,“ doplnil Fiala.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek po jednání s ODSVideo: Novinky

12:10 - Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že jeho strana má dostatek kvalitních lidí na to, aby měla předsedu všech poslaneckých výborů, vše je podle něj ale předmětem dalšího vyjednávání. „Aby každá strana zastoupená ve Sněmovně měla minimálně jednoho předsedu výboru,“ dodal.

Záznam: Briefing Petra Fialy po jednání ODS s KDU-ČSL Video: Novinky

12:08 - Od 11 hodin jednali zástupci ODS a KDU-ČSL. Podle předsedy ODS Petra Fialy se bavili o uspořádání Sněmovny. Shodli se na tom, že komise, které kontrolují bezpečnostní služby, by měly být vedeny zástupci opozice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fiala a Zbyněk Stanjura odcházejí z povolebního jednání s KDU-ČSL

12:05 - Vedení Strany práv občanů (SPO) dalo kvůli neúspěchu ve volbách své funkce k dispozici. Stranu chce vést do březnového mimořádného sjezdu. Ve vedení strany jsou blízcí spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana. SPO ve volbách získala pouze 0,36 procenta hlasů, o čtyři roky dříve strana získala důvěru 1,51 procenta voličů.

11:05 - Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová nebude usilovat o křeslo předsedkyně strany poté, co ve funkci skončí stávající šéf Miroslav Kalousek. Rozhodla se, že dá přednost rodině. [celá zpráva]

10:50 - SPD podpoří jen takového prezidentského kandidáta, který bude naplňovat její program. Pokud nikdo takový nebude, zváží do 7. listopadu vlastního kandidáta.

10:45 - Šéf SPD Tomio Okamura přišel na jednání s hnutím ANO, chce se bavit především o programu. Na otázku, zda by byl ochoten podpořit menšinovou vládu ANO, odpověděl, že chce ve vládě být. SPD podle něj zřejmě podpoří kandidáta ANO na šéfa Sněmovny Radka Vondráčka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura a Radim Fiala přicházejí na povolební jednání s ANO.

9:27 - Česko ode dneška technicky vzato nemá žádné poslance. Ke dnešnímu dni totiž končí volební období Sněmovny vzešlé z voleb před čtyřmi lety. Poslancům, kteří byli tenkrát zvoleni nebo nastoupili později jako náhradníci z kandidátek, zanikne mandát, pokud se jim ho nepodařilo obhájit. Do 20. listopadu, na kdy prezident svolal ustavující schůzi nové Sněmovny, tak bude Česká republika fungovat bez dolní komory parlamentu.

Tomio Okamura před schůzkou se zástupci ANOVideo: Novinky

9:10 - Ve čtvrtek by se zástupci ANO měli sejít třeba se zástupci SPD Tomia Okamury. Okamurovci pak mají na programu i setkání se zástupci ČSSD.

V plánu jsou třeba také schůzky představitelů ODS a KDU-ČSL, KDU-ČSL a STAN nebo ODS a STAN.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Šéf ANO Andrej Babiš ve středu oznámil, že druhé kolo jednání už nepovede se zástupci TOP 09 a hnutí STAN – kvůli tomu, že mají slabé zastoupení ve Sněmovně, i kvůli tomu, že se podle něj k ANO chovají nepřátelsky. [celá zpráva]

Prezident Miloš Zeman už dříve ohlásil, že Babiše pověří vyjednáváním o sestavení vlády příští úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám