Hlavní obsah

ODS dala Babišovi košem

• Aktualizováno
Novinky, ren, jas, tin

Občanští demokraté odmítají návrh hnutí ANO na vstup do koalice. Vylučují i podporu menšinové vlády ANO. Zároveň na úterní tiskové konferenci vyjádřili souhlas s výzvou končícího předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, že by mělo dojít ke spojení středopravicových stran.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda Občanské demokratické strany (ODS) Petr Fiala

Článek

ODS nebude s ANO ve vládě, zopakoval Fiala v reakci na prohlášení místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka o tom, že ANO na večerním jednání nabídne občanským demokratům koaliční spolupráci. [celá zpráva]

„Večer se budeme bavit o uspořádání Sněmovny. Stanovisko poslaneckého klubu je jednomyslné,” uvedl Fiala. Ještě před jednáním s ANO by se měla sejít výkonná rada strany. Rovněž vyloučil, že by ODS tolerovala menšinovou vládu ANO, například odchodem ze sálu při hlasování o důvěře. „Náš postoj je jasný,“ řekl Fiala.

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek k tomu uvedl, že se hnutí bude ODS snažit přesvědčit. „Nám to zatím neřekli. Takže přes média to nechceme řešit. Chceme si sednout nad konkrétní věci. Je možné, že se nedohodneme a budeme v těch debatách pokračovat dál,” řekl Faltýnek po jednání klubu ANO na pražském Chodově.

Fiala na tiskové konferenci reagoval i na slova Miroslava Kalouska o spojení středopravicových sil. [celá zpráva] „Dlouhodobě považuji za potřebné, abychom sjednocovali hlasy pravicových voličů a hledali všechny cesty. Nechci si ale nic vzkazovat přes média,“ reagoval na Kalouskovu výzvu Fiala a dodal, že mají na tento týden právě se středopravicovými stranami domluvená jednání.

ODS si také zvolila vedení poslaneckého klubu. Předsedou klubu byl zvolen Zbyněk Stanjura, stejně jako v minulém volebním období, 1. místopředsedkyní bude Jana Černochová a místopředsedy Ivan Adamec, Jan Bauer, Jan Skopeček a Marek Benda.

Reklama

Související články

ANO chce Vondráčka za předsedu Sněmovny

Vyjednávání o budoucím uspořádání Poslanecké sněmovny a vlády byla od nedělního rána v plném proudu. Šéf hnutí ANO si pozval do Průhonic lídry všech stran....

Výběr článků

Načítám