Hlavní obsah

Kalousek: Nový předseda by neměl být zatížen předsudky minulosti

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Současný předseda TOP O9 Miroslav Kalousek se po letošních volbách, v nichž strana získala jen 5,31 procenta hlasů, rozhodl znovu nekandidovat na předsedu strany. Nový předseda by podle něj měl být někdo, kdo není zatížen předsudky a minulostí. Europoslanec Jiří Pospíšil, o němž se jako o možném Kalouskově nástupci spekuluje, však podle něj není dobrá volba.

Záznam: tisková konference předsedy TOP 09 Miroslava KalouskaVideo: ČTK

 
Článek

„Chci ujistit své sympatizanty a voliče, že můj hlas i mé názory budou znít ze Sněmovny nadále,” řekl Kalousek s odkazem na to, že byl zvolen poslancem a poslancem zůstane. Zda se bude ucházet o předsedu klub, neřekl.

Stranu by měla podle něj vést nová tvář, která nebude zatížena minulostí, která by také měla přizpůsobit koncepci strany. „Toto je šance pro nového předsedu TOP 09, který nebude zatížen předsudky, jež vůči mně panují, a tudíž může být v tomto úsilí mnohem úspěšnější než já,” dodal Kalousek.

Znovu vyjádřil svou myšlenku o tom, že by se po těchto volbách měly do jednoho bloku spojit demokratické strany na pravé straně politického spektra. Právě tuto jeho výzvu, kterou poprvé říkal již před rokem, by mohl nový předseda TOP 09 naplnit.

Konkrétní jména možných kandidátů na předsedu říci nechtěl. V minulých dnech se hovořilo například o místopředsedkyni strany Markétě Pekarové Adamové nebo o europoslanci Jiřím Pospíšilovi. Kalousek by mu však kandidaturu nedoporučoval.

Volba nového předsedy TOP 09 proběhne na sjezdu, který se uskuteční 25. a 26. listopadu. Kalousek do té doby stranu povede a chce, aby za nynější konstelace zůstala v opozici. Nic se nemění ani na roli čestného předsedy Karla Schwarzenberga.

Anketa

Koho byste rádi viděli v čele TOP 09 místo Miroslava Kalouska?
Jiřího Pospíšila
42,2 %
Markétu Pekarovou Adamovou
23,3 %
Karla Schwarzenberga
2,4 %
Marka Ženíška
1,2 %
Leoše Hegera
2,9 %
Dominika Feriho
16,6 %
Někoho jiného
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2933 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

TOP 09 hledá náhradu za Kalouska

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek přiznal, že uhráli slabý výsledek a nezbývá jim nic jiného, než jít do opozice. Ve štábu strany se ihned rozhořely diskuse,...

Lidovce a TOP 09 možná čekají změny

V reakci na výsledky voleb se z poražených stran ozývají požadavky na změny. Nově zvolený poslanec lidovců a někdejší hejtman Jihomoravského kraje Stanislav...

Výběr článků

Načítám