Hlavní obsah

Lidovce a TOP 09 možná čekají změny

Aktualizováno

V reakci na výsledky voleb se z poražených stran ozývají požadavky na změny. Nově zvolený poslanec lidovců a někdejší hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek v pondělí navrhl svolání mimořádného sjezdu strany. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek nehodlá stranický post obhajovat a míní, že skončit by měl i předseda Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku vpředu Marek Ženíšek, v pozadí Karel Schwarzenberg, Helena Langšádlová, Miroslav Kalousek

Článek

Ženíšek se domnívá, že restart strany s novým vedením by mohl TOP 09 pomoci opět získat důvěru lidí. „Podobných příběhů restartů politických stran je mnoho. Je ale důležité, aby nové vedení TOP 09 zahrnovalo co nejširší konsenzus, který je možné ve straně najít,” řekl Ženíšek. Přimlouval by se za to, aby si noví poslanci za TOP 09 zvolili za předsedu svého poslaneckého klubu Kalouska, který je schopný politik a rétor.

Ženíšek by osobně rád viděl v čele strany Jiřího Pospíšila, který podal přihlášku do TOP 09.

Pospíšil byl ministrem a místopředsedou ODS, se stranou se ale v lednu 2014 rozešel. Do europarlamentu kandidoval jako nestraník na kandidátce TOP 09 a STAN.

„Předseda strany má být zkušený politik, a to Jiří Pospíšil je,” řekl Ženíšek, který se zatím nerozhodl, zda se bude ucházet o nějaký post ve vedení strany.

Kalousek se chce ke své budoucnosti v čele TOP 09 vyjádřit v úterý.

Bělobrádek prý nabídne svou funkci

Ke změnám by teoreticky mohlo dojít také u lidovců. Předseda strany Pavel Bělobrádek splní slib, na páteční celostátní konferenci lidovců nabídne k dispozici funkci, řekl v pondělí šéf poslaneckého klubu Jiří Mihola s tím, že to nicméně neznamená, že by Bělobrádek odstupoval.

„Pan Mihola není můj mluvčí. Počkám si na jednání. Na vzkazy přes média nereflektuji,” uvedl Bělobrádek

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Volební výsledek by chtěl řešit i Juránek. Podle jeho názoru by se na jaře mohl uskutečnit mimořádný sjezd.

„Nejsem pro to, aby předseda odstupoval. Pokud si řekne o důvěru, dám mu ji, ale do mimořádného sjezdu. Věci se musí řešit ne ze dne na den, když vzplane vlna, ale musí se řešit po úvaze,” řekl Juránek.

Podle něj by si strana měla udělat analýzu. „Měli bychom analyzovat, co jsme udělali špatně, co jsme udělat mohli a co jsme neudělali, a vyvodit z toho důsledky. Během čtyř let se musí strana výrazně změnit a být srozumitelná vůči lidem,” dodal Juránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám