Hlavní obsah

Sobotka může vládnout ještě týdny, možná měsíce

Právo, ada, nig

Sobotkova koaliční vláda se ze Strakovy akademie jen tak neodebere. Její role totiž končí až ve chvíli, kdy je ustavena nová Sněmovna, tedy kdy poslanci zvolí její vedení a orgány.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci 21. října v Lidovém domě v Praze, kde okomentoval výsledky sněmovních voleb.

Článek

Teprve pak přichází na řadu demise vlády. Ani to ale neznamená konec vlády. Sobotkův tým bude vládnout v demisi do chvíle, než nová vláda získá důvěru.

Vzhledem k tomu, že prezident Miloš Zeman chce svolat zasedání v nejzazším možném termínu, tedy 20. listopadu, nemohou se poslanci dříve sejít. Teprve po svolání čtyřletého zasedání může bývalý šéf dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) svolat ustavující schůzi.

Kvůli velkému počtu stran, které se do Sněmovny dostaly, ale může být vyjednávání o postech složité a někteří politici předpokládají, že se protáhne.

Současným poslancům končí jejich angažmá 26. října, nově zvolení již mají mandát od 21. října, ale do složení slibu na ustavující schůzi ho nemohou vykonávat, byť jim od chvíle zvolení náleží jak plat, tak náhrady.

Zasáhl by Senát

Kvůli avizovanému svolání sněmovního zasedání až po třiceti dnech tak bude Česko od 27. října bez funkční Sněmovny.

Pokud by tedy nastala zcela mimořádná situace vyžadující urychlené přijetí zákona nebo klíčového rozhodnutí, role se ujímá Senát. Jeho členové pak schválí zákonné opatření, které musí Sněmovna po svém ustavení dodatečně posvětit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám