Hlavní obsah

Ministr za ČSSD podepsal lithium anglicky a bez vědomí vlády, tvrdí Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Memorandum o těžbě lithia podepsal ministr průmyslu Havlíček (ČSSD) bez vědomí kabinetu a jenom v angličtině, postěžoval si v nedělním pořadu Partie televize Prima šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Podle předsedy SPD Tomia Okamury se hnutí ANO na lithium vykašlalo a hlasovalo proti tomu, aby se problémem zabývala Sněmovna. Podle lídra STAN Jana Farského je chování ANO absurdní.

Foto: Novinky

Andrej Babiš (ANO) si na Primě ostře vyměňoval názory s lídry SPD Tomiem Okamurou a STAN Janem Farským. (ilustrační snímek)

Článek

„Havlíček podepsal memorandum jenom anglicky bez vědomí vlády,” řekl v pořadu šéf ANO Andrej Babiš s tím, že se o těžbu lithia začal zajímat již v červenci.  „Australská firma brutálně lže, že jde o její vlastnictví, což je absolutní skandál,” prohlásil dále. „Havlíček měl zařídit, aby se o to zajímalo DIAMO,” tvrdí Babiš.

Foto: Novinky

Tomio Okamura

„Babiš dělá předvolební divadlo,” prohlásil předseda SPD Tomio Okamura, podle kterého o těžbě lithia v Krušných horách jednala sociální demokracie i hnutí ANO za zády občanů.

Podle lídra STAN Jana Farského je Babiš ve složité situaci, když je část jeho rodiny obviněna v kauze Čapí hnízdo a ústavní soud na Slovensku zrušil rozhodnutí o jeho vyškrtnutí ze seznamu spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti.

Lithium v České republice
V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia - většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Evidováno je 571,5 miliónu tun rudy s 1,14 miliónu tun lithia. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní australská European Metals Holdings. Otevřít chce pro tuto těžbu historický důl na cín.
Lithium se využívá při výrobě baterií. Australská společnost plánuje s těžbou začít v roce 2022.

„Je absurdní, že se členové vlády tváří, jako by s tím neměli nic společného,” komentoval Farský poslední vývoj kolem těžby lithia s tím, že vláda by měla vyhodnotit, která varianta těžby je nejvýhodnější. „Musíme produkovat kompletní hotové produkty. Zisk musí zůstat v České republice,” uvedl Farský.

„Odmítám, že by s tím mělo ANO něco společného,” reagoval Babiš.

Politici se neshodli v hodnocení úspěšnosti vlády

Politici se neshodli ani v obecném hodnocení úspěšnosti vlády. Zatímco podle Babiše byla vláda úspěšná, jeho oponenti byli o poznání kritičtější.

Foto: Novinky

Jan Farský

Farský šéfa ANO nabádal, aby se místo do Chorvatska jezdil inspirovat do Estonska. „Tam místo zaklekávání modernizují a digitalizují stát,” prohlásil lídr STAN s tím, že tímto způsobem se na daních vybere více než silovými řešeními.

Podle Okamury se důchodcům pod ministry financí z ANO žije hůře než pod někdejším ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). „Důchodci mi říkají, že jim v peněžence zůstává méně než za Kalouska,” uvedl Okamura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám