Hlavní obsah

EMH je nedůvěryhodná, tvrdí neziskovka. Jsme regulováni v Austrálii a Británii, oponuje firma

Firma European Metal Holdings (EMH), se kterou Česko podepsalo memorandum o těžbě lithia, je nedůvěryhodná, protože má nejasnou vlastnickou strukturu, tvrdí nezisková organizace Good Governance. Podle šéfa neziskovky Lukáše Wagenknechta, který byl v minulosti poradcem exministra financí Andreje Babiše (ANO), tak vzniká prostor pro korupci. EMH oponuje, že žádný prostor pro korupci neexistuje, protože je regulována australskými a britskými burzovními zákony.

Foto: Petr Horník, Právo

Lukáš Wagenknecht

Článek

„Zásadním rizikem projektu těžby lithia na českém území je oficiální spolupráce ministrů s těžařskou společností European Metal Holdings. European Metal Holdings Limited je registrovaná v Austrálii, kde má pouze statut takzvané zahraniční společnosti s omezenou právní způsobilostí,“ uvedl Wagenknecht.

Australská společnost, se kterou ministerstvo průmyslu a obchodu podepsalo memorandum o porozumění, je podle něj pouze odštěpným závodem neaustralské firmy European Metal Holdings Limited BVI, která má sídlo na Britských Panenských ostrovech.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Průzkum ložisek lithia u Cínovce

Vlastnická struktura této společnosti je podle Wagenknechta anonymizovaná prostřednictvím listinných akcií, jejichž vlastníky uvedené v seznamu akcionářů nezveřejňuje. Odpovědnost za navázání spolupráce podle něj rovnoměrně nesou ministerstva průmyslu a životního prostředí.

„Vláda se navíc v programovém prohlášení zavázala, že nebude spolupracovat s firmami s nejasnou vlastnickou strukturou,“ podotkl.

EMH: Jsme regulováni burzovními zákony

Společnost European Metals Holdings v pátek ve vyjádření pro ČTK uvedla, že je firmou sídlící na Britských Panenských ostrovech (BVI) a její akcie jsou registrovány na burzách v Austrálii a Británii. Má australské podnikové registrační číslo a platí v Austrálii daně.

„Nedávno jsme změnili stanovy, abychom v rámci vstupu na londýnskou burzu zohlednili britské právní požadavky pro firmy obchodované na burze. European Metals Holding Limited je firmou regulovanou burzovními zákony v Austrálii a Británii, takže zde neexistuje žádný prostor pro korupci atd.,“ uvedla EMH. Doplnila také, že domicil BVI je historickým odkazem z doby, kdy byla firma založena, aby hledala železnou rudu v Africe.

Lithium v České republice
V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia - většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Evidováno je 571,5 miliónu tun rudy s 1,14 miliónu tun lithia. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní australská European Metals Holdings. Otevřít chce pro tuto těžbu historický důl na cín.
Lithium se využívá při výrobě baterií. Australská společnost plánuje s těžbou začít v roce 2022.

Podle dřívějších informací je těžba lithia na Cínovci jedinou aktivitou EMH. V Česku vlastní přes svou britskou dceru od května 2012 geologickou firmu Geomet, která byla založena v roce 2007 a která by měla lithium těžit. V jejím čele stojí od letoška bývalý manažer OKD Richard Pavlík.

Největším akcionářem EMH je podle jejího webu Computershare Company Nominees (tato společnost nabízí podle britského práva například možnost skrytého vlastnictví akcií; v EMH drží 26,39 procenta), dále Cadence Minerals (britská investiční společnost, zaměřená na průzkum nerostného bohatství; 20,44 procenta), ARMCO Barriers (australský výrobce svodidel; 9,75 procenta), generální ředitel EMH Keith Coughlan (6,47 procenta) a JP Morgan Nominees Australia Limited (6,14 procenta).

Chybovalo víc vlád, míní Wagenknecht 

Podle Wagenknechta je rizikem odliv zisků z přírodního bohatství, mohlo by jít o částky v řádu bilionů korun. Tyto peníze by mohly plynout do netransparentního daňového ráje, kde je nulová daň ze zisku právnických osob, uvedl dále. Ekonomické přínosy projektu podle něj podcenily všechny vlády od roku 2009. První dohoda o průzkumu ložiska byla podepsána o rok později.

„Současná výše těžebních poplatků se pohybuje na úrovni pouze 0,66 procenta z vytěženého materiálu. I další daňové sazby jsou ve srovnání s mezinárodní praxí velice nízké. Například v Norsku stát vlastní surovinu. Na její těžbu najímá soukromé subjekty, včetně zahraničních, jejichž zisky jsou daněny vysokou sazbou. Například v případě ropy je to 78 procent,“ dodal Wagenknecht.

Foto: AP

V dole na Cínovci se nachází největší naleziště lithia v Evropě

Wagenknecht byl náměstkem exministra financí Andreje Babiše (ANO). V roce 2015 ho Babiš odvolal. Wagenknecht později dostal Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci, upozorňoval třeba na podezřelé okolnosti stavby metra, tendru na monitorovací systém evropských fondů či smluv pro advokátní kancelář bývalé místopředsedkyně ANO Radmily Kleslové.

Přípravy na těžbu, která začne nejdříve za několik let, komplikuje tvrdý politický spor mezi hnutím ANO a sociální demokracií o memorandu, které s EMH uzavřel ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Šéf ANO Babiš mluví o krádeži za bílého dne, ČSSD zase Babiše obviňuje, že chce díky tématu lithia odvrátit před volbami pozornost od vlastních kauz, jako je Čapí hnízdo nebo nově znovuotevřená otázka ohledně jeho spolupráce s StB. [celá zpráva]

Zrušení memoranda, které navrhovalo ANO, vláda ve středu zamítla. Senát ve čtvrtek vyzval politiky z hnutí ANO a KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka. Z podnětu KSČM bude o lithiu v pondělí mimořádně jednat Sněmovna. Volby do dolní komory se konají příští týden v pátek a sobotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám