Hlavní obsah

Pražská zoo pomáhá v Mongolsku zachraňovat ohrožené sajgy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou stopu v mongolských stepích nezanechávají pouze koně Převalského, ale rovněž sajgy mongolské. Tyto příbuzné antilop jsou kriticky ohroženým druhem, a proto se pražská zoo rozhodla finančně podpořit nákup deseti telemetrických obojků, které umožní monitorovat pohyb těchto sudokopytníků.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Samec sajgy mongolské vbíhá do sítě pro odchyt zvířat.

Článek

Na západě Mongolska přežívá těchto zvířat necelých pět tisíc. Jsou charakteristické širokými, daleko od sebe posazenými nozdrami, které jsou prodloužené a namířené dolů. Poddruh je přitom mnohem vzácnější než sajga tatarská, která žije v Kazachstánu a v ruské Kalmýkii.

Obojky v ceně 12 tisíc eur dostaly sajgy, které pracovníci mongolské ochrany přírody odchytili ve třech oblastech, kde se tato zvířata vyskytují.

„Díky satelitnímu sledování bude možné detailně monitorovat pohyb sajg a data, která získáme, pomohou nejenom lépe poznat život těchto pozoruhodných zvířat, ale také přispějí k tomu, aby bylo možné účinněji čelit jejich postižení nákazami, které se na ně přenášejí z dobytka,“ uvedl k akci financované  ze sbírkového konta ”Pomáháme jim přežít” ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Odchytu a značení sajg se spolu s kolegy osobně zúčastnil.

Bobek připomněl, že sajgy jsou velmi plaché a rychlé, dokážou běžet  rychlostí až 80 kilometrů za hodinu.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Na odchyt sajg mongolských se stavěly osmdesát metrů dlouhé sítě.

„I když jsem tomu zpočátku nevěřil, díky zkušenosti mongolských ochránců přírody se všech deset sajg podařilo v plánovaném termínu odchytit do sítí nastražených v mírných proláklinách,” řekl.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Sajgy mongolské vypadají jako zvířata z jiných časů. I díky samici s telemetrickým obojkem, které financovala Zoo Praha, se o životě kriticky ohroženého druhu dozví vědci více.

Strážci Přísně chráněné oblasti Velká Gobi dostali od pražských kolegů rovněž motocykl. Ten by jim měl pomoci při monitorování a ochraně mimořádně vzácných divokých velbloudů a medvědů gobijských.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Telemetrické obojky, které pomohou sledovat migrační trasy sajg mongolských

Mongolská strana naopak u příležitosti oslav 25. výročí prvního návratu koní Převalského do Mongolska ocenila pětici Čechů. Ředitel Bobek převzal nejvyšší mongolské ocenění za zásluhy v ochraně přírody a oceněni byli rovněž Jaroslav Šimek a Roman Vodička ze Zoo Praha a David Klement a Milan Laniak ze Vzdušných sil Armády České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám