Hlavní obsah

Školy musí zachovávat náboženskou neutralitu, řekl ministr Štech

– Praha

Ministerstvo školství nebude nijak zasahovat do pravomoci škol, které rozhodují, co žáci smí a nesmí nosit. V pořadu Partie televize Prima to řekl ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD). Reagoval tak na rozhodnutí soudu, který se v týdnu postavil za školu, jež zakázala nošení hidžábu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Stanislav Štech

Článek

„Ministerstvo nebude vydávat žádné pokyny či prohlášení, jak by měly školy postupovat. Školy si v těchto případech musí rozhodovat samy. Měly by však zachovávat náboženskou a ideologickou neutralitu,“ konstatoval Štech.

Souhlasila s ním také poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která byla hostem diskuze. „Žijeme v právním státu a nezbývá nám než respektovat rozhodnutí soudu. Nechala bych to na rozhodnutí školy,“ uvedla Adamová.

Zkritizovala však politiky, kteří se projednávání soudu účastnili a také diskutéry na sociálních sítích, kteří podle ní „lynčovali advokátku studentky“, která školu zažalovala. Dívka se dožadovala omluvy za to, že ji vedení školy mělo zakázat ve škole nosit šátek přes vlasy. Městský soud v úterý zamítnutím žaloby potvrdil lednový rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 10. [celá zpráva]

Peníze pro vysoké školy

Hosté pořadu hovořili také o problémech vysokých škol, které chtějí 4,5 miliardy navíc. Podle Štecha se financování vysokých škol za poslední tři roky velmi zanedbávalo, a proto se situace tolik vyhrotila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Na vládu půjdu s tím, že chci minimálně tři miliardy. Nemůžeme dále trpět, že se snižuje příspěvek na hlavu studenta. Problémem jsou také doktorandi, kteří berou méně peněz, než je minimální mzda,“ uvedl ministr.

Adamová s požadovanými 4,5 miliardami souhlasí. Podotkla, že prioritou vlády v uplynulém období bylo spíš přibírání nových úředníků než zvyšování peněz na vysoké školství. „V krizi byly ty peníze na vysoké školy větší než nyní,“ upozornila s tím, že i schodek státního rozpočtu je v období prosperity státu příliš vysoký.

Štech však není zastáncem placení školného na veřejných školách. „Školné pro mě není téma, protože to nice nevyřeší. Je potřeba nastavit dlouhodobé financování škol,“ konstatoval a poukázal na fakt, že v zahraničí v krizi okamžitě stoupl počet neplatičů školného.

„TOP 09 se nepopulárních témat nikdy nebála, byli bychom pro zavedení školného, ale opatrně. Školy by si to regulovaly samy, studenti by platili několik tisíc, maximálně však 10 tisíc za rok,“ vysvětlila poslankyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám