Hlavní obsah

Komise k únikům ze spisů zveřejnila závěrečnou zprávu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní vyšetřovací komise k únikům z policejních spisů v pondělí zveřejnila svou závěrečnou zprávu. Rozebrala v ní svou činnost a navrhla úpravy, které již v pátek představil šéf komise Martin Plíšek (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Sněmovní vyšetřovací komise k únikům informací z policejních spisů.

Článek

Komise mimo jiné konstatovala, že „úniky informací z trestního řízení, jejich účelová interpretace a následná cílená tvorba veřejného mínění, jsou fatálním ohrožením ústavnosti” (celá zpráva zde).

Zmínila i některé kauzy, kde mohlo k únikům dojít. S odkazem na zprávu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) pak komise uvedla, že počty neuzavřených spisů s „problematikou úniku informací” v poslední době rostou.

Nezákonné toky nelze spolehlivě vyšetřit

Komise došla k závěru, že za současného stavu „nelze spolehlivě vyšetřit nezákonné informační toky mezi stranami trestního řízení a sdělovacími prostředky”. Postrádá rovněž právní úpravu, která by řešila styky médií a orgánů činných v trestním řízení a umožňovala jejich zpětnou kontrolu.

Komise rovněž upozornila, že s odkazem na veřejný zájem se změnilo vnímání „neveřejnosti přípravného řízení”. Chybí prý taktéž „právní úprava ochrany osobnostních práv a osobních údajů při nakládání s informacemi z trestního řízení ve vztahu ke sdělovacím prostředkům”.

Jedenáct doporučení

Součástí zprávy je i několik doporučení, s nimiž novináře již v pátek Plíšek seznámil. Jde například o zřízení zvláštního orgánu, který by měl na starost vyšetřování státních zástupců. Komise doporučuje rovněž povinnost pro orgány činné v trestním řízení evidovat kontakty s médii. [celá zpráva]

Sněmovna dostane zprávu komise k dispozici na svém úterním zasedání. Komise byla ustavena kvůli nahrávkám, na nichž hovořil šéf hnutí ANO Andrej Babiš s dnes už bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem. Na záznamech byla zmiňována i fakta z policejních spisů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pelikán zbavil žalobce Zemana mlčenlivosti

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se rozhodl zbavit mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Učinil tak po svém slyšení před sněmovní...

Výběr článků

Načítám