Hlavní obsah

Rozežranost a neschopnost. Pravicová opozice cupuje návrh rozpočtu

Novinky, zpe
Praha

Neefektivní stát, který nemyslí na zítřek. Tak okomentoval předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek návrh státního rozpočtu na příští rok, o kterém v pondělí jednala vláda. Návrh zkritizovala i ODS. Podle poslance Jana Skopečka kabinet sám sebe usvědčil z naprosté neschopnosti. Deficit rozpočtu na rok 2018 je plánován na 50 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na snímku z 18. ledna 2017

Článek

Vláda začala v pondělí řešit návrh státního rozpočtu na rok 2018. Sněmovně by ho měla poslat do konce září. Už nyní se ale ozvala pravicová opozice, která se ostře vymezila proti chystanému schodku 50 miliard korun.

„Dojde jistě k řadě změn, ale negativní trendy se nezmění, spíše se zhorší. Ty trendy jsou jednoznačné. Celkové výdaje státu raketově rostou, výdaje na investice klesají. Rozpočtová politika vlády je politika rozežraného a neefektivního státu, který nemyslí na zítřek,“ konstatoval někdejší ministr financí Kalousek.

„Navrženým schodkem ve výši 50 miliard korun usvědčuje vláda sama sebe z naprosté neschopnosti využít léta slušného hospodářského růstu ke stabilizaci veřejných financí,“ kritizoval poslanec ODS Jan Skopeček.

Současná vláda ČSSD, hnutí ANO a lidovců si podle něj vybrala bobtnání státu, 30 tisíc nových státních zaměstnanců a minimální pokrok v elektronizaci veřejné správy.

Skopeček: Nemehlo je slabé označení

„Před minulými volbami nám hnutí ANO tvrdilo, že nám vládnou nemehla. Po čtyřech letech jejich správy veřejných financí je označení nemehlo příliš slabým a nevypovídajícím označením jejich výkonu,“ přitvrdil Skopeček.

Vláda v pondělí jednání o rozpočtu přerušila. Podle mluvčího kabinetu Martina Ayrera se k němu vrátí na zasedání za dva týdny, kdy by ho měla definitivně schválit. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je schodek 50 miliard daný a nic se na něm měnit nebude.

Politiku vlády nijak zvlášť nehájil ani ministr financí Ivan Pilný (ANO), který v nedělních Otázkách Václava Moravce připustil, že ČR nemá jasně stanovené priority a nedokáže využít ekonomický boom. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s navrženým deficitem rozpočtu ve výši 50 miliard korun?
Ano
17,5 %
Ne
82,5 %
Celkem hlasovalo 6757 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám