Hlavní obsah

Nesmysl a fake news. Exposlanci ODS u soudu znovu odmítli „trafiky” od Nečase

Bývalí poslanci za ODS Marek Šnajdr a Petr Tluchoř se ve čtvrtek znovu v kauze takzvaných trafik ohradili proti tomu, že by od premiéra Petra Nečase dostali příslib lukrativní funkce ve státních firmách výměnou za složení poslaneckého mandátu. Tluchoř tvrzení státního zastupitelství o podplácení zákonodárců někdejším premiérem označil za fake news.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obžalovaní Petr Nečas (uprostřed) a Jana Nečasová přicházejí k soudu. Vpravo je předvolaný svědek, bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.

Článek

Nečas, jeho manželka a bývalá šéfka jeho kabinetu Jana (dříve Nagyová) a exnáměstek ministra zemědělství Roman Boček čelí u soudu obžalobě z toho, že Šnajdra, Tluchoře a dalšího exposlance ODS Ivana Fuksu podplatili v roce 2012 funkcemi kvůli prosazení vládního daňového balíčku. Ten trojice odmítala podpořit, vzdáním se mandátů však fakticky umožnila jeho schválení.

Šnajdr na čtvrteční stání Obvodního soudu pro Prahu 1 uvedl, že se vždy o sebe a svou rodinu dokázal postarat sám. „Velmi ješitně se mě dotýká, že bych při mých znalostech, schopnostech a profesním životopisu potřeboval od kohokoliv, aby mi zajišťoval živobytí,” prohlásil.

Šnajdr také řekl, že složení mandátu považoval za nejférovější postup. „Odmítl jsem se nechat zatlačit většinou k něčemu, co jsem nechtěl.” Připustil, že v jeho kroku byl i „drobný kus politického kalkulu” - předpokládal, že až ODS klesnou preference, většina členů se přikloní k jeho názoru a umožní mu tím návrat do vysoké politiky.

K soudu jsou jako svědci předvoláni i další občanští demokraté. Jejich výpovědi sleduje z lavice obžalovaných jen Nečas s manželkou, Boček se z jednání omluvil.

Tluchoř: Celé je to fake news

Tluchoř před soudem ve čtvrtek upozornil, že příběh o tom, že Nečas si příslibem lukrativních postů pro zmíněné exposlance zajistil schválení vládního daňového balíčku, nikdy nestal a státní zástupci se jej snaží „slepit z několika střípků”. Podle něj nápad na složení mandátu za složité situace v ODS přišel v listopadu 2012 od Šnajdra, který mu to zatelefonoval. Tluchoře to prý do té chvíle nenapadlo, nicméně Šnajdrovo řešení se mu zalíbilo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr (vlevo), Petr Tluchoř (vpravo) a Tomáš Úlehla (uprostřed) jako předvolaní svědci čekají na chodbě soudu.

Na setkání v Hrzánském paláci pak později premiérovi „absolutně nepodmíněně” sdělil, že se Šnajdrem a s Fuksou ze Sněmovny odejdou. „Na schůzce jsme se rozhodně nebavili o tom, že bych měl dostat nějakou funkci,” uvedl. Tvrzení státního zastupitelství o podplácení trojice zákonodárců někdejším premiérem označil u soudu za fake news, tedy za záměrně šířenou falešnou zprávu.

„Kategoricky vylučuji, že by mi učinili nabídku, slib, či mi dokonce dali jakýkoliv úplatek. Vylučuji, že by to mým prostřednictvím učinili směrem k mým kolegům Ivanu Fuksovi a Marku Šnajdrovi. Vylučuji, že bych o to já osobně žádal,” řekl Tluchoř.

Šnajdr rovněž zdůraznil, že se už před vstupem do politiky pohyboval ve vysokých funkcích. „Žádnou nabídku ohledně mého dalšího působení jsem nedostal, žádnou jsem nepotřeboval,” řekl ke svému odchodu ze Sněmovny.

Kauza vedla k pádu vlády

Šnajdr, Tluchoř a Fuksa patřili v ODS k takzvaným rebelům, kteří v roce 2012 nesouhlasili s balíčkem daňových změn. Jeho schválení nakonec umožnili tím, že se vzdali poslaneckých mandátů. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státních firmách.

Policie původně v kauze trafik obvinila i tuto trojici, Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že exposlance nelze v této věci stíhat. Muži pak chtěli po státu téměř desetimilionové odškodné, nakonec po dohodě dostali částky v řádu statisíců korun.

Kauza trafik vedla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády. Obžalovaní vinu odmítají. Nečas dříve uvedl, že nikomu nic nenabízel, pouze se snažil řešit rozkol v ODS. Expremiérovi a Bočkovi hrozí až šest let vězení. Nečasové až osm, protože navíc čelí obžalobě z krácení daní u luxusních darů, mimo jiné u drahých kabelek nebo kožichů.

Reklama

Výběr článků

Načítám