Hlavní obsah

Usnesení o vydání Babiše s Faltýnkem odešle Sněmovna v pátek

Aktualizováno

Usnesení, kterým poslanci ve středu rozhodli o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, dostanou policisté nejpozději příští týden. Podle zákona má Sněmovna na jeho odeslání pětidenní lhůtu a posláno bude v pátek ráno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Sněmovny Jan Hamáček

Článek

Usnesení musí podepsat ověřovatel schůze a také předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), řekl ve čtvrtek jeho mluvčí Jan Nováček. Informaci o podpisu pak dostane mandátový a imunitní výbor, který požádá předsedu komory, aby dokumenty zaslal policistům. Hamáček sdělil, že usnesení ve čtvrtek podepsal.

Policie by mohla dokument dostat podle informací ze Sněmovny pravděpodobně v pondělí. Po jeho obdržení bude moci učinit kroky k zahájení trestního stíhání.

Policie chce oba politiky ANO obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Oba poslanci tvrdí, že žádný trestný čin nespáchali. Hodlají se bránit všemi dostupnými právními prostředky.

Babiš s Faltýnkem stejně jako další zástupci ANO označují případ za politickou kauzu a za pokus o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů. Zástupci ostatních stran s tím při středeční zhruba sedmihodinové debatě nesouhlasili. Případ podle nich musí být vyšetřen standardně.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek ke svému vydání policiiVideo: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám