Hlavní obsah

Viděl jsem to padesát na padesát, říká pacient, kterému transplantovali najednou srdce i játra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lékařům pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se podařila další výjimečná operace. Pacientovi transplantovali současně srdce a játra.

Raritní transplantaceVideo: Novinky

 
Článek

„Jedná se o historicky první takto kombinovanou transplantaci v České republice. Náročná operace byla nevyhnutelná, protože pacienta ohrožovalo na životě nejen těžké srdeční selhání, ale také cirhóza jater,” uvedl institut.

„Je to výkon i na světě raritní,“ uvedl na tiskové konferenci přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk. Do budoucna lékaři očekávají, že budou provádět jednu až dvě takovéto operace ročně.

Pacientem byl 59letý Petr Ton, který přiznal, že problémy se srdcem měl od mládí a v dalších letech se stupňovaly. V důsledku těžkého srdečního selhání se přidala i cirhóza. Devítihodinovou operaci považuje za zázrak. „Viděl jsem to padesát na padesát,” popsal Ton.

„Koupil jsem si elektrokolo, jsem schopen jezdit na kole,“ dodal nadšeně.

Foto: IKEM

Srdce Petra Tona fungovala před operací na 25 procent

Jednotlivé transplantace by nepřežil

Podle lékařů nemohl přežít jednotlivé transplantace, a proto bylo nutné nalézt dárce, který by mohl poskytnout jak srdce, tak játra. Lékaře po transplantaci potěšilo, že oba orgány začaly ihned pracovat.

IKEM je specializované pracoviště zaměřené na léčbu kardiovaskulárních chorob, transplantace orgánů, diabetologii a léčbu poruch metabolismu.

V roce 2014 zde byla provedena také první transplantace pěti orgánů najednou. Pacient tehdy dostal žaludek, tenké střevo, slinivku, slezinu a játra.

Reklama

Výběr článků

Načítám