Hlavní obsah

Nejpodivnější propast Česka je pod kanálovým poklopem

Právo, Vladimír Klepáč

Mezi nejpodivnější propasti Česka patří Tumperk v Rudici na Blanensku v centru chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras. Jezdí totiž po ní auta, přecházejí po ní chodci a nalezne ji jen ten, který přesně ví, co hledá. Horní část propasti nacházející se v zapadlé uličce totiž zakrývá kanálový poklop.

Foto: ÓÚ Rudice

Při objevování propasti narazili speleologové na dosud neznámé podzemní prostory.

Článek

Tumperk byl dosud zmapován do hloubky 48 metrů, je ale možné, že jde nejen o nejpodivnější, ale i o nejhlubší suchou propast Česka.

„Pokusy prokázaly, že je hlubší. Pokud v horní části propast napustíme vodou, za čtvrt hodiny proteče až do Rudického dómu pod ní. Teď zbývá najít spojení mezi propastí a dómem a tuto část podzemí vyčistit od nánosů. Je to poměrně pracné. Pokud uspějeme, bude mít Tumperk oficiálně hloubku 185 metrů,“ řekl Právu rudický starosta a speleolog Roman Šebela.

Pod propadlou silnicí

Nejhlubší českou propastí je se svými 404 metry Hranická propast na Přerovsku. Je zčásti pod vodou. Podle legend do ní skočil velkomoravský kníže Mojmír, aby zahubil zrádné velmože.

Nejslavnější propastí je bezmála 188 metrů hluboká Macocha na Blanensku, do níž prý kdysi svrhla zlá macecha nevlastního synka.

To o Tumperku se vykládají úsměvné příběhy, že prý se jeho komíny dalo kdysi prolézt až do sklepního skladu obchodu s potravinami.

Ať už je to jakkoliv, jisté je, že se v červenci 2010 propadla v rudické místní části Tumperek silnice. Vytvořila se díra o asi čtyřech metrech krychlových. Když ji speleologové prozkoumali, ke svému překvapení zjistili, že přímo pod ní je téměř zasypaná propast.

Nejprve se dostali do hloubky 25 metrů. Po nekonečném vytahování kýblů plných kamení a nánosů se v uplynulých dnech dostali jeskyňáři až do hloubky 48 metrů.

Čeká ji čištění

Chodby a komíny propasti se klikatí a bude nutné je nejen prozkoumat, ale nadále i velmi pracně vyčistit.

Foto: ÓÚ Rudice

Při objevování propasti narazili speleologové na dosud neznámé podzemní prostory.

Dokud nebude propast fyzicky prolezena ze své horní části až na dno Rudického dómu, kde teče Jedovnický potok, do té doby nebude možné ji prohlásit za nejhlubší suchou českou propast.

Turisté hledají správný kanál

Turisté, kteří si chtějí udělat fotografii, na níž stojí na propasti Tumperk, musí při návštěvě Rudice v místní části Tumperek důkladně zkoumat kanálové poklopy. Na tom správném je uveden název propasti a na nedalekém plotě visí tabulka s informacemi o ní.

„Stávalo se nám, že občas průvodci vodili turisty na nesprávný poklop, tak jsme Tumperk raději přesně označili, tedy na poklop napsali jeho jméno,“ doplnil s úsměvem Šebela.

Rudičtí speleologové rozhodně nemusí při svém bádání spěchat, protože je to právě Rudice na Blanensku, v níž je nyní nejhlubší česká suchá propast. Jmenuje se Rudická a měří 153 metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám