Hlavní obsah

Při nehodě zabil manželku a dítě. Ústavní soud mu zrušil vězení kvůli mladšímu synovi

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Muž, který se zbytkovým alkoholem v krvi způsobil nehodu, při níž zemřela jeho manželka a šestiletý syn, zatímco tříletý přežil, má šanci na mírnější trest. Ústavní soud (ÚS) ve čtvrtek zrušil uložený nepodmíněný trest, který si muž momentálně odpykává.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu

Článek

Prvoinstanční soud uložil muži vedle zákazu řízení též dvouletý trest domácího vězení, aby nedošlo k narušení vazeb s přeživším synem.

„Orgán sociálně-právní ochrany dětí zjistil, že od dopravní nehody se datuje zvýšená citová fixace syna na otce, jenž je pro něj nenahraditelným a při vzájemném odloučení hrozí na straně syna další citové trauma,” připomněl ÚS s tím, že za muže se postavili i pozůstalí po zemřelé manželce.

Poté, co se státní zástupce odvolal, uložil krajský soud muži čtyřletý nepodmíněný trest s poukazem na vysokou škodlivost jeho činu.

Ústavní soud konstatoval, že respektuje pravomoc obecných soudů ukládat tresty a zasahuje do ní jen výjimečně. V daném případě soudci zdůraznili zájem dítěte.

„Za jiných okolností by se právní názor Ústavního soudu shodoval se soudem odvolacím. V tomto velmi smutném a niterně rodinném případě je však intenzita nejlepšího zájmu mladšího syna stěžovatele velmi vysoká a je nutné ji – zcela výjimečně – zohlednit,” konstatoval senát pod vedením soudce Ludvíka Davida. Zároveň připomněl, že odvolací soud se nezabýval zájmem pozůstalého syna.

Anketa

Je podle vás správné, že soud upustil od trestu vězení pro viníka tragické nehody, protože je na něm závislý jeho syn?
Ano
92,5 %
Ne
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6827 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám