Hlavní obsah

Veterináři vybijí na jižní Moravě 65 000 slepic kvůli salmonele

– Brněnsko • Aktualizováno

Veterináři potvrdili bakterie salmonely v chovu nosnic v Pohořelicích na Brněnsku. Začali tam vybíjet zhruba 65 000 slepic. Chov patří firmě AG Maiwald se sídlem v Litomyšli. ČTK to ve středu sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Vejce z tohoto chovu stahuje z prodejen řetězec Lidl.

Foto: Miroslav Sova

Ilustrační foto

Článek

Bakterie byly potvrzeny ve třech menších ze čtyř hal. Ve čtvrté, kde je 69 000 nosnic, se nákaza nepotvrdila. Podle Vorlíčka se bude drůbež likvidovat nejspíš do pátku. Jde o velký počet, na jaře se zlikvidovalo kvůli nákaze ptačí chřipky v celé zemi zhruba 98 000 ptáků.

Kontaminovaná vejce se likvidují v asanačním podniku Mankovice. „Po dohodě se Státní veterinární správou jsme příslušná vejce preventivně stáhli z trhu,” uvedl majitel firmy Arnošt Maiwald. Dodal, že se salmonela zjistila z trusu.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Pro silné a zdravé jedince nebývá onemocnění většinou nebezpečné. Ohroženi mohou být starší a nemocní lidé a malé děti, protože se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Ještě před definitivním potvrzením salmonely oznámil obchodní řetězec Lidl, že stahuje z prodeje vejce od zmíněného výrobce AG Maiwald. Důvodem byly výsledky laboratorních testů, které ukázaly právě na výskyt salmonely. [celá zpráva]

Salmonelóza postupně v českých chovech mizí. Například předloni veterináři informovali, že od roku 2007, kdy se začal výskyt nemoci kontrolovat v rámci Národního programu tlumení salmonel, klesla na méně než desetinu na tehdejších 1,4 procenta pozitivních hejn. Stát dává každoročně na tlumení této choroby v chovech stamiliony korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám