Hlavní obsah

Z ÚOOZ nikdy informace neunikaly, prohlásil Šlachta před sněmovní komisí

• Aktualizováno
Právo, bja

Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta v úterý před sněmovní vyšetřovací komisí odmítl, že by pod jeho vedením z útvaru unikaly informace. Dodal, že se naopak úniky informací zabýval a vyšetřoval je, ať už šlo o kauzy Beretta nebo Vidkun. Před komisí vystoupila i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Robert Šlachta přichází na jednání komise

Článek

„Komisi jsem přinesl poznatky, o které měla zájem,“ uvedl krátce po jednání Šlachta. Upřesnil, že materiálů donesl hodně, nechtěl ale specifikovat jejich povahu.

„Jestli se někdo úniky informací zabýval, tak to byl ÚOOZ pod mým vedením, ať už to byla kauza Beretta nebo Vidkun,“ řekl s tím, že protimafiánskému útvaru se tyto kauzy dařilo prošetřovat.

Případná nová legislativní opatření ohledně úniků informací ze spisů by toho podle něj moc nezměnila. „Pokud budete mít lidi, kteří s tou informací budou chtít pracovat a pustí ji, tak samozřejmě to je k ničemu,“ uvedl Šlachta. Sám by se ale nebránil přísnějším trestům za úniky.

Bradáčová navrhla regulaci soukromých detektivů

Před komisí vystoupila i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Ta jejím členům shrnula, že jde o poměrně složitý problém, v němž se střetává několik práv, mimo jiné i právo na zveřejňování informací nebo na svobodu slova.

„Striktně jsem odmítla, že by státní zastupitelství bylo slabým článkem,“ zmínila s tím, že úřad má efektivně nastavené kontrolní mechanismy.

Řešením proti únikům ze spisů by podle Bradáčové mohla být regulace soukromých detektivních služeb. Někteří policisté prý totiž v rámci velkého množství reorganizací odešli ze svých funkcí a dali se k soukromým agenturám, ale stále přetrvávají jejich kontakty s bývalými kolegy, jejichž prostřednictvím by se mohli dostat k živým spisům. „Požádala jsme členy komise, aby se zamysleli nad touto možností,“ dodala.

Na vlastní žádost vypovídal Pelta

Ráno se na vlastní žádost se rozhodl vystoupit před sněmovní vyšetřovací komisi k únikům ze spisů bývalý šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta. Jeho výslech navrhl člen komise Lukáš Pleticha (ČSSD). Bývalý fotbalový boss se při svém příchodu před poslance odmítl s novináři bavit. Přitom z kauzy kolem dotací pro sport, v níž je obviněný, se do médií neustále dostávají informace z jeho spisu. Na veřejnost unikly i některé odposlechy týkající se údajně zmanipulovaných zakázek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Pelta při příchodu na jednání komise

„Pan Pelta chce předstoupit se svým právním zástupce před komisi a chce mu říct své poznatky o únicích informací do médií v jeho kauze, ve které je obviněný,“ řekl krátce před jednáním komise její předseda Martin Plíšek (TOP 09).

Před komisi by měl předstoupit i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Mezi ním a předsedou komise jsou již několik týdnů trvající spory. Pelikán dělá podle Plíška schválnosti. Protože i přes dvě výzvy komise nezbavil mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, což považuje za obstrukci. Pelikán se přitom ohrazuje tím, že Plíškova žádost neodpovídá požadavkům zákona o státním zastupitelství.

Na minulé schůzi svědčil například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebo olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Před členy komise předstoupil také bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) nebo bývalý novinář deníku MF DNES Marek Přibil.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf sněmovní vyšetřovací komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů Martin Plíšek (TOP 09)

Právě jejich rozhovory, které unikly na nahrávkách na veřejnost, komise prošetřuje. Na záznamech se měli dohadovat o publikování kompromitujících materiálů. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

Cílem sněmovního vyšetřovacího orgánu je prověřit, zda nedošlo ke zneužití informací z policejních spisů, k ovlivňování politické soutěže nebo k destabilizaci právního státu. Poslanci zasedají každé úterý a závěr mají plénu přednést 12. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám