Hlavní obsah

Ústavní soud zasáhl ve prospěch ženy, jež ve vazbě porodila

• Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) předběžným opatřením zasáhl ve prospěch ženy, která ve vazbě porodila a nemohla s dítětem zůstat. Soud nařídil vězeňské službě, aby přestala zasahovat do práv ženy a jejího novorozeného syna. Měli by tak dostat možnost být spolu. V rozhodovací činnosti soudu je to poměrně vzácný krok, stále však jde jen o předběžné opatření.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O ženině stížnosti bude soud teprve rozhodovat, podle informací z usnesení v soudní databázi musí získat více informací o kauze a jejím vývoji. Ženina advokátka Veronika Navrátilová ocenila, že ÚS rozhodl rychle. Její klientka ale zatím s dítětem není, důvody Navrátilová nechtěla komentovat s ohledem na zásadu mlčenlivosti.

„Jak bude teď chtít postupovat, to je věc klientky. Co se týče Ústavního soudu, ten svoji roli sehrál tak, jak má, a ochránil ústavní práva,” řekla Navrátilová.

Vězeňská služba (VS) sdělila, že vyčkává na konečné rozhodnutí soudů o tom, komu bude dítě svěřeno do péče. Pokud ho dostane matka, sbor prý jejich společný pobyt umožní. „VZ má k dispozici předběžné opatření Obvodního soudu pro Prahu 4 o svěření dítěte do péče příbuzných obviněné,” uvedla mluvčí VZ Petra Kučerová.

„Nyní tedy čekáme na konečné rozhodnutí soudu o tom, komu svěří dítě do péče. V případě, že by rozhodl o svěření dítěte do péče matky, tak samozřejmě pobyt dítěte s matkou umožníme. Ve věci možnosti o dítě dlouhodobě pečovat by pak bylo VZ následně rozhodováno, a to v souladu se zákonnými předpisy,” dodala Kučerová.

Vedení věznice ženě nevyhovělo

Policie ženu zadržela v červnu i s jejím manželem, Okresní soud ve Frýdku-Místku ji poslal do vazby. Kvůli vysokému stupni těhotenství začátkem července požádala ředitelku věznice ve Světlé nad Sázavou, aby tam mohla po porodu o dítě pečovat.

K žádosti připojila vyjádření odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu, podle kterého není brzká separace od matky v zájmu dítěte. Podle úředníků navíc nic nenasvědčuje tomu, že by péči o dítě zanedbávala.

Vedení věznice ve Světlé nad Sázavou ale žádosti nevyhovělo kvůli překročení kapacity oddělení pro matky s malými dětmi. Jako druhý důvod zaznělo doporučení pediatra, který nesouhlasí s umístěním neočkovaného novorozence ve věznici.

Dítě se narodilo 3. srpna. Zůstalo v porodnici a matku odvezli zpět do vazební věznice. O tři dny později podala ústavní stížnost, 8. srpna soud vydal předběžné opatření.

Důraz na zájem dítěte

„Veřejný zájem na odvrácení závažné újmy na fyzickém a psychickém stavu stěžovatelky a jejího nezletilého dítěte, stejně jako potřeba zajistit prozatímně ochranu jejich shora uvedených základních práv a svobod, vede Ústavní soud k závěru, že se jedná o případ zvláště naléhavý,” stojí v usnesení.

Soud zdůraznil, že předběžným opatřením nepředjímá celkový výsledek řízení o ústavní stížnosti. Zákon o výkonu vazby spolu s vyhláškou ministerstva spravedlnosti umožňují obviněné ženě, které se ve vazbě narodí dítě, aby jej měla u sebe a starala se o něj, pokud ho soud nesvěří do péče jiného člověka.

O žádosti rozhoduje vedení věznice. ÚS v minulosti v řadě nálezů zdůraznil, že je nutné vždy zohledňovat nejlepší zájem dítěte, a poukazoval také na to, že v raném věku se vytvářejí nejsilnější vazby mezi rodičem a potomkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám