Hlavní obsah

V Čechách hrozí extrémní srážky, hladiny toků stoupají

• Aktualizováno

Na jihu Středočeského kraje a v jižních Čechách hrozí od pátečního odpoledne extrémní srážkový úhrn, který může rozvodnit místní toky. Ve své aktuální výstraze to v pátek odpoledne uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Přes zemi od ranních hodin přechází studená fronta doprovázená bouřkami a přívalovými dešti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na jihu středních Čech a v jižních Čechách se vyskytují trvalé a vydatné srážky, místy i bouřky. Od 8. do 14. hodiny zde spadlo místy 30 až 50 mm srážek. Srážky budou pokračovat s proměnlivou intenzitou i v dalších hodinách. V zasažených oblastech začínají stoupat hladiny menších toků,” uvedl ve výstraze ČHMÚ.

Podle meteorologů bouřky doprovodí nárazy větru ojediněle přes 90 kilometrů za hodinu, přívalové srážky s úhrny kolem 40 milimetrů a kroupy. Nelze vyloučit, že některé menší toky překročí první stupeň povodňové aktivity, tedy stav bdělosti.

Řidičům meteorologové doporučují, aby při silném dešti dostatečně snížili rychlost, při průtoku vody přes komunikace či jejich zatopení nevjížděli do vody a dali si pozor na podemletí krajnic a mostů.

Srážky do Čech přineslo studené pásmo, které rozdělilo zemi na dva teplotní ostrovy. Zatímco na západě Čech bylo kolem 10 stupňů, na jižní Moravě naměřili až o 23 stupňů víc. [celá zpráva] Celé Čechy vyjma západu od rána skrápějí i četné bouřky.

Bouřky se přes Česko přehnaly už v noci na čtvrtek i na pátek. Nejvíc potrápily Moravu. V celém Česku měli dnes v noci hasiči kvůli následkům bouřek přes 700 výjezdů, odklízeli popadané stromy a v práci nadále pokračují. Stromy například zabránily jízdě vlaků v koridoru z České Třebové na Moravu a na východě země přerušily dodávky elektřiny do stovek domácností. [celá zpráva]

V sobotu začne podle předpovědi ovlivňovat počasí chladnější severozápadní proudění. Převládat bude oblačno s ranními teplotami mezi 11 a 15 stupni, přes den v Čechách budou teploty šplhat jen na 17 až 21 stupňů, na Moravě a ve Slezsku bude mezi 19 a 23 stupni. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám