Hlavní obsah

Účtenková loterie k EET odstartuje v listopadu. Je to udavačství, zní z ODS

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

První losování účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) by se mělo odehrát v listopadu. Na pondělním zasedání se na tom shodl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Pravicová opozice označuje chystanou loterii za udavačství.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka na jednání vlády

Článek

Účtenkovou loterii chtěl zavést ještě ve funkci ministra financí šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Původně ji plánoval od letošního června, později se mluvilo o září. První losování nakonec bude zřejmě až po říjnových volbách.

„Jsem rád, že sociální demokracie prosadila do koaliční smlouvy účtenkovou loterii. Zapojit se do ní mohou občané od října, první losování bude 15. listopadu,“ uvedl v pondělí Sobotka.

Jedná se o produkt sociálního inženýrství neúspěšné vlády
Alexandra Udženija

Ministerstvo financí počítá s tím, že se bude každý měsíc losovat celkem 21 025 výher v hodnotě 5,4 miliónu korun. První výhra bude ve výši jeden milión korun, ve druhém pořadí bude auto za 400 tisíc, třetí výhra má činit 300 tisíc, čtvrtá výhra 200 tisíc a pátá výhra 100 tisíc korun.

Větší část výher je pak rozložena následovně: 20 výher po 20 tisících Kč, 1000 výher po tisícikoruně a 20 tisíc výher po 100 Kč.

Chystanou loterii kritizuje pravicová opozice. „Od začátku bojuji proti sprosté udavačské loterii. Spolu s elektronickou evidencí tržeb se jedná o produkt sociálního inženýrství neúspěšné vlády, která čtyři roky usiluje o rozeštvávání společnosti a návrat do normalizačních dob,“ prohlásila první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Dodala, že udávání, které ročně bude stát 65 miliónů, do vyspělé ekonomiky nepatří.

Anketa

Zapojíte se do účtenkové loterie?
Ano
44,9 %
Ne
55,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4551 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám