Hlavní obsah

K darování krve nepřimějí lidi daňové výhody, zní z nemocnic

Novinky, kor

Zástupci transfuzních oddělení českých nemocnic se shodují, že daňové zvýhodnění pro dárce krve a kostní dřeně, které minulý týden prošlo Senátem, zájem o darování krve nezvýší. Primární motivací dobrovolníků není finanční zisk, chtějí prý hlavně pomoci nemocným, komentoval v pondělí změny primář transfuzního oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vít Řeháček.

Foto: Profimedia.cz

Daňové zvýhodnění nepomůže s nedostatkem prvodárců. Ilustrační foto

Článek

Novela zákona umožní bezúplatným dárcům krve snížit si daňový základ o tři tisíce korun místo nynějších dvou tisíc. Dárci kostní dřeně si budou moci odečíst od daňového základu až dvacet tisíc korun. Zástupci českých nemocnic změnu přivítali. Zároveň se ale jednotně shodují na tom, že daňové slevy nejsou motivující a nové dárce krve do nemocnic nepřilákají.

„Úprava daňového zvýhodnění dárcovství neovlivní, protože většina dobrovolníků nedává svoji krev nebo její složky proto, aby si snížila daňový základ, ale proto, aby pomohla nemocným,“ komentoval změny primář transfuzního oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vít Řeháček.

Navíc tohoto zvýhodnění nemůžou využít všichni. „Pro celou řadu našich dárců, jako jsou studenti nebo důchodci, je tento benefit nedostupný, protože daňové přiznání vůbec nepodávají,“ dodal Řeháček.

Je to hlavně symbolické ocenění, míní poslankyně

Podle navrhovatelů zákona, poslanců TOP 09 a Starostů dvoutisícová částka za odběr krve z roku 1996 dnes už nepůsobí motivačně.

„Jde o částku symbolickou, která ale dárcům krve ukazuje, že si společnost jejich aktivity cení,” uvedla poslankyně Věra Kovářová (STAN, za TOP 09).

Nedostatek prvodárců

České nemocnice si na nedostatek krevních zásob nestěžují, přesto v české populaci chybí okolo 100 000 dárců oproti doporučení Rady Evropy. V každé populaci by měla být zastoupena zhruba čtyři procenta dárců krve.

„Dlouhodobě je v celé naší republice velkým problémem stárnoucí dárcovská populace a nedostatek prvodárců,“ dodal mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož.

Anketa

Darujete krev?
Ano
56,3 %
Ne, protože nemohu (ze zdr. důvodů)
32,6 %
Ne, protože nechci
11,1 %
Celkem hlasovalo 751 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám